Bærekraftig finans
Ønsker du å lære om hvordan bærekraft kan inkluderes i finansielle beslutningsmodeller for at de fortsatt skal være nyttige? I dette kurset vil du få innsikt i hvordan bærekraft kan inkluderes i finansielle beslutningsmodeller.
Kurset er dessverre fulltegnet. Fikk du ikke plass ved denne første gjennomføringen, vil det være nye gjennomføringer hvert halvår frem til og med vårsemesteret 2027.
Dette lærer du:
- Kurset vil ta for seg hvordan selskaper i større grad må internalisere sitt avtrykk i samfunnet og hvordan Eierstyring (Corporate Governance) kan tilpasses dette.
- Du vil lære hvordan langsiktige institusjonelle eiere kan bidra til at selskapet når langsiktige bærekraftsmål, og hva dette har å si for strategivalg og forretningsmodeller.
- Du vil også lære hvordan du kan synliggjøre mål, status og utvikling gjennom integrert rapportering.
Gjennom dette nettbaserte kurstilbudet vil du utvikle en forståelse for hvordan finansfaget kan bidra til en effektiv omstilling til et mer bærekraftig samfunn. Du vil også utvikle praktisk kompetanse gjennom konkrete problemstillinger fra finansnæringen.
Kurset er videreutviklet i et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI og partnere fra Sparebank1, DNB og Lokalbank. Det er finansiert med prosjektmidler fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HKdir) gjennom bransjeprogrammet for finansnæringen. Deltakere betaler derfor ingen studieavgift.
Kurstilbudet består av tre moduler som sammen utgjør kurset Bærekraftig finans.
Hvem er kurstilbudet for?
Kurset er for alle ansatte i finansnæringen, uansett rolle eller stilling. Det sentrale er at du har et behov, ønske eller interesse for å få en bedre forståelse hvordan finansfaget kan bidra til en effektiv omstilling til et mer bærekraftig samfunn.
"Disse nye BI-kursene gir ansatte i finans en fantastisk mulighet til å øke sin kompetanse på områder som vil være svært viktige fremover. Økt kunnskap innen bærekraft og teknologi gir spennende karrieremuligheter for den enkelte."
Gjennomføring
Kurset består av tre moduler og er 100% digitalt. Hver modul har en varighet på tre uker, med ukentlige 3-timers samlinger på oppsatte tider. I tillegg består undervisningen av andre digitale læringselementer og aktiviteter.
Det er svært viktig at du prioriterer å sette av tid til disse digitale samlingene. Det gir stor læringsverdi for deg og resten av deltakerne. Det blir ikke gjort opptak fra de digitale samlingene fordi det i stor grad legges opp til interaksjon.
Hele kurset gir 7,5 studiepoeng dersom du fullfører med eksamen. Dersom du har planer om det, må du søke på hele kurset fra starten av. Gjennomfører du enkeltmoduler, får du digitalt kompetansebevis.
Opptakskrav
Kurset er på bachelornivå, og opptakskrav er som hovedregel generell studiekompetanse. Er du 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse. Les mer om opptakskravene på bachelornivå.
Det er ingen opptakskrav dersom du kun ønsker å melde deg på enkeltmodul fra kurset.
Bærekraftig finans
-
Dette lærer du:- Bærekraftig utvikling.
- Bærekraftig finans.
- Bærekraftige forretningsmodeller.
- ‘’Finance as usual’’ - kortsiktig aksjonærfokus.
- Oppdatert aksjonærfokus med bl.a. målfunksjon som tar hensyn til samfunn og miljø (negativ screening).
- ‘’Stakeholder’-fokus (trippel bunnlinje) - på mellomlang sikt.
- Fokus på fellesgoder og langsiktig verdiskapning.
Gjennom denne modulen vil du utvikle kritisk sans til eksisterende forretningpraksis og –modeller. Du vil også utvikle ferdigheter slik at du kan vurdere grad av bærekraft i egen og andre bedrifter, og kunne sette fokus på forståelse og behov for videre utvikling.
Vi jobber med praktiske case gjennom modulen.
Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Bærekraftig finans, mer informasjon her.
-
Dette lærer du:- Hvordan et selskaps Eierstyring (Corporate Governance) kan bidra til å nå bærekraftsmålene.
- Betydningen av hvordan vesentlige bærekraftsutfordringer påvirker strategivalg og forretningsmodeller.
- Hvordan man kan synliggjøre mål, status og utvikling gjennom integrert rapportering.
- ESG-risiko og hvordan slik risiko påvirker underliggende eksponeringer.
- Hvordan reguleringskrav kan påvirke finansforetakenes forretningsmodeller og praksis.
Med denne modulen vil du utvikle kritisk sans til eksisterende forretningspraksis og -modeller. Du vil kunne vurdere selskapers strategivalg og forretningsmodeller, og graden av bærekraft i disse.
Hvordan kan selskaper i større grad internalisere sitt avtrykk i samfunnet? Hvordan kan Eierstyring (Corporate Governance) tilpasses nye krav til bærekraft? Hvordan synliggjøre mål, status og utvikling gjennom integrert rapportering?
Vi jobber med praktiske case gjennom modulen.
Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Bærekraftig finans, mer informasjon her.
-
Dette lærer du:- Kriterier for grønne økonomiske aktiviteter som definert i EU-taksonomien
- Prisingsmodeller.
- Prising av ulike finansielle verdipapirer der bærekraft og bærekraftrisiko tas hensyn til.
- Anvendelse av oppdaterte finansielle modeller for å vurdere grønne obligasjoner.
- Finansiering av sirkulære forretningsmodeller.
- Integrering av ESG-risiko i kredittvurderinger.
I denne modulen tar vi for oss hvordan bærekraft kan integreres i finansfaget. Vi ser nærmere på nye tilnærminger for investeringer, med utgangspunkt i langsiktig verdiskapning med anvendelse av tradisjonelle og alternative prestasjonsmål.
Hvordan kan langsiktige institusjonelle eiere bidra til at selskapet når sine langsiktige bærekraftsmål? Hvordan kan bærekraft integreres i prising og risikostyring av lån, aksjer og finansielle instrumenter?
Gjennom modulen vil du kunne vurdere betingelsene for langsiktig verdiskapning og anvende tradisjonelle og alternative prestasjonsmål.
Vi jobber med praktiske case gjennom modulen.
Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Bærekraftig finans, mer informasjon her.
Oppstart Bærekraftig finans
Hver av de tre modulene starter som følger:
- Bærekraft og finans: 4. mars
- Forretningsmodeller og ESG-risiko: 1. april
- Finansiering, prising og risikostyring av bærekraft: 13. mai
Forelesere
Forventet tidsbruk
Hver modul går over tre uker. Vi at du har andre forpliktelser ved siden av, og du har stor fleksibilitet innenfor denne rammen.
Forventet arbeidsomfang vil variere avhengig av forkunnskaper, men et anslag er ca. 35 timer per modul.
Studieavgift og påmelding
Studieavgift Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere dekkes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse gjennom bransjeprogrammet for finansnæringen.
Det er også mulig å melde seg på enkeltmoduler, men dersom du har planer om å fullføre alle tre modulene med eksamen, må du søke på hele pakken fra starten av.
"Bransjeprogrammet gir næringen en unik mulighet til å heve nivået til dagens ansatte gjennom skreddersydde utdanningstilbud. De ansatte får økt kompetanse, bedriftene får bedre kvalifiserte ansatte, og Norge kan nyte godt av en næring som kan yte bedre rådgiving og tjenester."
Kontakt oss
Har du noen spørsmål om kurstilbudet kan du få snakke med en av våre dyktige veiledere på InfoHub.