Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere
Finansnæringen spiller en avgjørende rolle i den grønne omstillingen. Er du rådgiver innen kreditt og utlån til bedriftsmarkedet? Delta på dette kurset, oppdater kompetansen din og bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Kurset er dessverre fulltegnet. Fikk du ikke plass ved denne første gjennomføringen, vil det være nye gjennomføringer hvert halvår frem til og med vårsemesteret 2027.
Dette lærer du:
- Kurstilbudet gir innsikt i hvordan det juridiske rammeverket og finansnæringen tilrettelegger for overgangen til et bærekraftig samfunn.
- Du får forståelse for de økologiske og sosiale utfordringene som driver bærekraftsretten, og samspillet mellom økonomi, juss, politikk og etikk.
- Kurset legger vekt på rådgiverens rolle i hvordan bærekraft og bærekraftrisiko kan påvirke investeringsbeslutninger i egenkapital og kreditt.
Kompetanseundersøkelser gjennomført av Finans Norge og Finansforbundet i 2024 viser at teknologi og bærekraft peker seg ut som områder der kompetansebehovet er størst. Dette kurset vil bidra til å fylle kompetansebehov innenfor bærekraft, spesielt rettet mot rådgivere med ansvar for kreditt og utlån mot bedriftsmarkedet.
Som en sentral samfunnsaktør har Finansnæringen i Norge et stort ansvar, og spiller en avgjørende rolle i arbeidet med grønn omstilling på vei mot EUs Green Deal 2050. Næringen opererer innenfor et juridisk rammeverk som kontinuerlig utvikles for å legge til rette for omstillingen til et bærekraftig samfunn.
Dette nettbaserte kurstilbudet er utviklet i et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI og partnere fra Sparebank1, DNB og Lokalbank. Det er finansiert med prosjektmidler fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) gjennom bransjeprogrammet for finansnæringen, og deltakere betaler derfor ingen studieavgift.
Kurstilbudet består av tre moduler som sammen utgjør kurset Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere.
"Disse nye BI-kursene gir ansatte i finans en fantastisk mulighet til å øke sin kompetanse på områder som vil være svært viktige fremover. Økt kunnskap innen bærekraft og teknologi gir spennende karrieremuligheter for den enkelte."
Hvem er kurstilbudet for?
Kurstilbudet er for deg som jobber med bedriftsrådgivning innen kreditt og utlån, uansett om du rådgir store eller små virksomheter. Alle virksomheter må ta del i en mer bærekraftig samfunnsutvikling, enten de er pålagt bærekraftsrapportering, er underleverandører eller har et viktig samfunnsansvar.
Gjennomføring
Kurset består av tre moduler og er 100% digitalt. Hver modul har en varighet på tre uker, med ukentlige 3-timers samlinger på oppsatte tider. I tillegg består undervisningen av andre digitale læringselementer og aktiviteter.
Det er svært viktig at du prioriterer å sette av tid til disse digitale samlingene. Det gir stor læringsverdi for deg og resten av deltakerne. Det blir ikke gjort opptak fra de digitale samlingene fordi det i stor grad legges opp til interaksjon.
Hele kurset gir 7,5 studiepoeng dersom du fullfører med eksamen. Dersom du har planer om det, må du søke på hele kurset fra starten av. Gjennomfører du enkeltmoduler, får du digitalt kompetansebevis.
Opptakskrav
Kurset er på bachelornivå, og opptakskrav er som hovedregel generell studiekompetanse. Er du 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse. Les mer om opptakskravene på bachelornivå.
Det er ingen opptakskrav dersom du kun ønsker å melde deg på enkeltmodul fra kurset.
Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere
-
Dette lærer du:- Oversikt over EUs regelverk for bærekraft.
- Kort introduksjon til ETS/CBAM.
- Klassifiseringsreglene - definisjonene av bærekraft i Taksonomiforordningen med delegerte rettsakter, med særlig fokus på fast eiendom.
- Oversikt over rapporteringsreglene i CSRD/ESRS og norsk regnskapslov - direkte og indirekte betydning.
- Handlingskrav og ansvarsregler - kort introduksjon til OECD Guidelines for MNE, Åpenhetsloven og CSDDD, samt EU-direktivene om energieffektivitet i bygninger.
Denne modulen gir deg innsikt i hvordan det juridiske rammeverket og finanssektoren legger til rette for overgangen til et bærekraftig samfunn. I den grad det er mulig, forsøker vi også å se på utvikling i rammeverk og metoder for implementering som kommer.
Du får innføring i utvalgte deler av bærekraftsretten som er av høyest relevans for ansatte i norske banker som arbeider med utlån. Det inkluderer nåværende EØS-rett og forventet fremtidig EØS-rett.
Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere, mer informasjon her.
-
Dette lærer du:- Dobbel vesentlighet: Hvordan kan en slik vesentlighetsanalyse gjennomføres i praksis? Jobbe med eksempler fra ulike næringer og/eller forretningsmodeller (for eksempel eiendom).
- Integrering av vesentlighetsanalysen i bærekraftstrategien og den operative oppfølgingen av denne (styringsmodellen).
- Å reflektere rundt intensjonen og formålet med hvordan en grundig vesentlighetsanalyse legger rammene for alt bærekraftsarbeid i banken og hos kundene.
I denne modulen får du kunnskap om dobbel vesentlighet, og hvordan en slik analyse kan innlemmes i bærekraftstrategien og den operative oppfølgingen av denne (styringsmodellen).
Gjennom modulen vil du lære å utvikle en enkel dobbel vesentlighetsanalyse i praksis, med utgangspunkt i f.eks. en spesifikk næring. Du lærer hvordan en vesentlighetsanalyse kan brukes til å påvirke kundens bærekraftstrategi. Gjennom dette kan du utvikle deg videre i rollen som bedriftsrådgiver slik at du kan du veilede og bistå kunder til å ta nye steg i bærekraftsarbeidet deres. Du vil jobbe med praktiske case, bl.a. fra eiendom.
Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere, mer informasjon her.
-
Dette lærer du:- Bærekraftsregler rettet mot bankenes formidling av lån.
- Regelverk for Grønne obligasjoner.
- Grønne Lån og Sustainability linked financing.
- Regulering av bærekraft i rammebetingelsene for kredittinstitusjoner (CRD VI og CRR II).
- Vesentlig ESG-risiko ved kredittvurdering og prising av denne risikoen.
- Hvordan vesentlig ESG-risiko kan integreres i kredittvurderinger og lån.
- Bistå kunder med omstilling og evaluering av omstillingsplaner.
Denne modulen tar for seg rådgiverens rolle når det gjelder hvordan bærekraft og bærekraftrisiko kan påvirke investeringsbeslutninger i egenkapital og kreditt. Rådgiveren skal kunne forstå hvordan finansnæringen kan bistå kunden med omstilling til en mer bærekraftig virksomhet.
I modulen får du kunnskap om regler og temaer spesielt rettet mot banksektoren, grønne obligasjoner, sustainability linked financing, vesentlig ESG-risiko ved kredittvurdering og prising av denne risikoen.
Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere, mer informasjon her.
Oppstart Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere
Hver av de tre modulene starter som følger:
- Rettslige rammebetingelser: 27. februar
- Vesentlighetsanalyse: 27. mars
- Rådgivning og risiko: 8. mai
Fagansvarlig
Forventet tidsbruk
Hver modul går over tre uker. Vi at du har andre forpliktelser ved siden av, og du har stor fleksibilitet innenfor denne rammen.
Forventet arbeidsomfang vil variere avhengig av forkunnskaper, men et anslag er ca. 35 timer per modul.
Studieavgift og påmelding
Studieavgift Bærekraft i kreditt og utlån for bedriftsrådgivere dekkes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse gjennom bransjeprogrammet for finansnæringen.
Det er også mulig å melde seg på enkeltmoduler, men dersom du har planer om å fullføre alle tre modulene med eksamen, må du søke på hele pakken fra starten av.
"Bransjeprogrammet gir næringen en unik mulighet til å heve nivået til dagens ansatte gjennom skreddersydde utdanningstilbud. De ansatte får økt kompetanse, bedriftene får bedre kvalifiserte ansatte, og Norge kan nyte godt av en næring som kan yte bedre rådgiving og tjenester."
Kontakt oss
Har du noen spørsmål om kurstilbudet kan du få snakke med en av våre dyktige veiledere på InfoHub.