– Norge er en stormakt innen shipping
Etter åtte år som toppleder i Sør-Korea og Japan, kom Geir Bjørkeli hjem til Norge for å starte «voksenlivet». – Jeg satt meg på skolebenken for å lære business på en ordentlig måte.
Geir Bjørkeli startet karrieren som feiegutt på en fabrikk i Os, utenfor Bergen. Etter flere tiår i shipping og maritim bransje er han tydelig på hva som fascinerer ham mest.
– Verden er arbeidsplassen. Til tross for store kulturforskjeller, snakker vi samme språk, sier Bjørkeli, og understreker shippingens betydning for Norge.
– Dette er en av få bransjer globalt, der vi faktisk betyr noe. Norge en stormakt innen shipping, legger han til.
52-åringen begynte å jobbe i bransjen på 1990-tallet, og selv om skipene og teknologien har gjort store fremskritt, er mye fremdeles det samme.
– Det er fortsatt et konservativt sted, og viktigheten av personlige relasjoner står like sterkt i dag som da, sier han.
Operahuset i Oslo: Et ikonisk bygg som speiler Norges internasjonale tilstedeværelse, både i kultur og næringsliv. Foto: Jan Morten Bjørnsen.
Tillit er suksessoppskriften
Norsk maritim bransje vokste ut fra en lang kyst, flinke sjøfolk, og råvarer som skulle fraktes til kontinentet. Samtidig hadde Norge et lavt kostnadsnivå.
Det er imidlertid ikke dette som har opprettholdt Norges posisjon som verdensledende innenfor industriell shipping.
Kostnadsnivået er ikke lenger lavt, men tilliten er heldigvis høy. Det er en av de største fordelene Norge har, ifølge Bjørkeli. Norsk maritim bransje har i tillegg alltid vært innovativ, mener han. Og da treffer man med det som skal til for å gjøre suksess: Levere overlegne produkter og tjenester.
– Shipping er tillitsbasert. Personlige relasjoner er viktig. I Norge har vi tillit til hverandre. Internasjonalt har vi et godt rykte for å være redelige. Det er en stor fordel og noe man ikke alltid kan ta som en selvfølge i utlandet.
Geir Bjørkli mener norsk maritim bransje har vært gode på innovasjon og nytenkning. Han mener man må fortsette med det for å opprettholde Norges status i møte med større internasjonal konkurranse. Foto: Jan Morten Bjørnsen
Vil du gjøre som Geir?
Vår Executive MBA er rangert blant verdens beste lederutdanninger, og gjør deg kvalifisert for lederposisjoner nasjonalt og internasjonalt. Les mer om EMBA.
– Autoritet og makt norske ledere har lite erfaring med
Selv om Norge har en lang og stolt tradisjon i maritim sektor, må man ut i verden om man virkelig skal lykkes innen shipping.
Norge har en lang og stolt tradisjon i maritim sektor. Likevel er det en fordel å komme seg ut i verden om man skal lykkes, og 29 år gammel flyttet Geir Bjørkeli til Sør-Korea.
Der begynte han som teknisk sjef i Rolls-Royce Marine, før han ble administrerende direktør for Rolls-Royce Marine i Japan og bodde to år i øystaten i Øst-Asia.
Planen var å bli i noen måneder, men Bjørkelig endte opp med å tilbringe åtte år i de to landene som til sammen står for over 40 prosent av verdens skipsbygging. Dette ble en lærerik og interessant opplevelse.
– Som leder hadde jeg autoritet og makt norske ledere har lite erfaring med. Det du sier, det skjer, forteller han.
Bjørkli måtte tilpasse seg den lokale kulturen, og samtidig forsøke å implementere norske verier.
– Vi respekterer lokale skikker og kombinerer det med det vi mener er god ledelse, som å gi mye ansvar og mulighet til å si hva man mener.
Geir Bjørkeli forteller at det til tider var krevende å være leder i Sør-Korea og Japan. Det var ikke alltid like lett å implementere «frihet under ansvar», som er litt typisk nordisk.
Foto: Jan Morten Bjørnsen
Ville ikke lenger være en «halvstudert røver»
Etter åtte år i Øst-Asia var det på tide å flytte tilbake til Norge. Bjørkeli følte han hadde vært der så lenge at han måtte ta et valg.
– Jeg tenkte blir jeg her lenger nå, så blir jeg her hele karrieren. Om ikke livet, forteller han lattermildt.
Valget falt på å dra tilbake til Norge for å starte det han kaller voksenlivet. Med seg i bagasjen hadde han internasjonal erfaring få andre kunne matche. Likevel følte han behov for å formalisere og bygge på den praktiske erfaringen.
– Jeg liker salg og ledelse. Jeg hadde stor interesse for business. Det var ingenting å utsette på den praktiske erfaringen, men jeg så at det ville vært nyttig å sette erfaringen inn i en mer faglig kontekst, sier Bjørkeli.
Karrieren hadde gått veldig raskt fra klassisk teknisk arbeid til salg og ledelse. Bjørkeli hadde et ønske om mer påfyll, spesielt innen økonomi, næringsliv og ledelse.
– Jeg ville lære business på en ordentlig måte, og ikke bare være en halvstudert røver. Jeg kunne mye, men samtidig så jeg behov for å formalisere kompetansen og sette den i system.
Geir Bjørkeli studerte maskiningeniør på Bergen ingeniørhøyskole. Han hadde også mye praktisk erfaring med salg, ledelse og forretningsutvikling. På Handelshøyskolen BI fikk han bygget ut og utviklet erfaringen med en MBA-grad.
– Kan ikke hvile på laurbærene
Høsten 2009 startet han på Handelshøyskolen BI for en Executive MBA.
Kombinasjonen av ingeniørutdannelsen han hadde i bunnen, salgserfaring og en Executive MBA skulle være et trekløver som virkelig gjorde susen.
– Jeg hadde mye praktisk erfaring med ledelse og finans. Jeg så at det ville vært nyttig for veien videre med en formell grad hvor jeg både lærte nye ting og i tillegg utforsket mye av det jeg allerede kunne sammen med andre.
Når Bjørkeli ser tilbake på BI-tiden, er det spesielt én ting han synes var flott: medstudentene. Han har fortsatt kontakt med flere.
– Det var mange forskjellige mennesker med ulik bakgrunn og fra ulike land. Det var veldig interessant å lære av hverandre. Det var vel så viktig som forelesningene, sier han.
I dag jobber Bjørkeli med et vidt spekter av selskaper, blant annet som styremedlem. Han er fortsatt i maritimbransjen, men er mye tettere på teknologi og innovasjon.
– Skal Norge fortsette å opprettholde sin posisjon som en stormakt innen shipping og maritim, må innovasjonstakten fortsette. Vi kan ikke hvile på laurbærene og ta det som en selvfølge at vi vil opprettholde posisjonen vår, sier Bjørkeli.
Denne artikkelen er produsert av DNX
Se alle høstens kurs på Masternivå
Bygg din egen, unike Master of Management-grad
Se alle kurs på nettstudier
Enkeltkurs for deg som ønsker å studere online
Se alle høstens kurs på Bachelornivå
Bachelor of Management er vår mest fleksible grad