Introduksjon
Nettbasert lederutdanning for ledere i kommunale helse- og omsorgstjenester er et kurs på masternivå. Studiet gjennomføres digitalt over ett semester. Helsedirektoratet har i samarbeid med KS gitt Handelshøyskolen BI i oppdrag å levere utdanningen. Det nye lederkurset er et tiltak i Kompetanseløft 2025[1], som er regjeringens plan for rekruttering, kompetanseheving og fagutvikling for 2021-2025, og kurset er forankret i Bo trygt hjemme reformen[2].
Målgruppen til kurset er ledere i kommunale helse- og omsorgstjenester, ansatte som har et utvidet ansvar innen kvalitet og tjenesteutvikling, samt fagpersoner som har potensiale til å bli ledere.
Kurset skal styrke kompetansen til spesialister, ledere og kommende ledere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, og er tilpasset målgruppens hverdag. Kurset introduserer deltakerne for relevant oppdatert forskning innen ledelse og organisasjon, samt konkrete metoder og lederverktøy som de kan ta i bruk i arbeidshverdagen, inkludert hvordan de kan lede endring i tjenesten.
Kurset bygger på forskningsfronten innenfor ledelses- og organisasjonsfagene, og er samtidig praktisk rettet for å gi en best mulig læring for deltagerne. Å heve kompetansen på områder som ledelse, teamledelse, velferdsteknologi, hjemmebehandling, samarbeidsforståelse med mer vil gi best resultater dersom lederne også utrustes med kunnskapsbaserte modeller, verktøy, og trening i bruk av metoder som de tydelig ser relevansen av for sin egen arbeidshverdag.
Undervisningen legger til rette for at lederne blir mer reflekterte praktikere som klarer å reflektere i praksis mens de handler, til å reflektere om praksis etter at handlingene er ferdig, og reflektere for fremtidig praksis med tanke på tjenesteutvikling[MS1] . På den måten kan de rekonstruere erfaringer, og potensielt mer bevisst bruke det som muligheter for læring og dermed styrke seg som ledere. Undervisningsaktivitetene varierer fra innspilte digitale læringselementer, webinarer (undervisning i sanntid på nett), gruppediskusjoner, øvelser og plenumssamtaler. Kurset omfatter åtte temaer fordelt på syv samlinger, hvorav første samling gjennomføres fysisk på Handelshøyskolen BIs campus i Nydalen Oslo, etterfulgt av seks korte, digitale samlinger. Alle samlingene gjennomføres som aktive undervisningsøkter. Det legges til rette for dialog og interaksjon slik at deltakerne får gode muligheter til å dele og lære av egne og andres erfaringer.
Kurset avsluttes med en 72 timers hjemmeeksamen. Eksamensoppgaven kobler kursets innhold med utvikling av egen lederrolle og virksomhet.