-
Utdrag fra kursbeskrivelse

Innovasjon mot sirkulære forretningsmodeller

Introduksjon

Overgang til en sirkulær økonomi er et viktig virkemiddel i omstillingen av Norge til et bærekraftig samfunn. Sentral i sirkulærøkonomien er avfalls- og gjenvinningsbransjen og deres oppstrømskunder (avfallsbesitterne). Omstillingen til sirkulær økonomi innebærer bl.a. endringer i design (design for sirkulær økonomi), produksjon, valg av produksjonsmetoder og logistikk. En reell overgang til en sirkulær økonomi krever derfor selskaper som snur om på etablerte måter å gjøre ting på, både når det gjelder forretningsmodeller, teknologi og kompetanseutvikling. Innovasjon foregår i økende grad i samspill mellom bedrifter, kunder, leverandører og kunnskapsmiljøer som vi beskriver som økosystemer. I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, bør avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Verdikjedetankegangen er derfor helt sentral for forståelsen av sirkulærøkonomien. ​Modulen gjennomføres i samarbeid mellom BI, Norsk Gjenvinning (NG)  Group og Skanska hvor formålet er å gi medarbeidere i avfalls- og gjenvinningsbransjen grunnleggende forståelse av hva sirkulærøkonomi er og hvordan de gjennom sitt daglige arbeid kan bidra til at gjenvinningsbransjen utvikler nye sirkulære løsninger for bygg og anlegg.

I dette kurset får deltakerne kompetanse i å utvikle sirkulære forretningsmodeller.

Kursets innhold

Første modul: Endringsbehov

  • Nye forsyningskjeder og samarbeid herunder nye roller
  • Materialeffektivitet
  • Rollen til digitalisering
  • Kulturendringer
  • Nye reguleringer - sertifisering
  • Reduksjonskost – alternativkost (kost-nytte til klimaregnskapet)

Arbeide med kartlegging av endringsbehov knyttet til en konkret case mellom modul 1 og 2. Se videoer om design tenking og sirkulær forretningsmodell innovasjon.

 

Andre modul: Innovasjonsmetoder

  • Kreative metoder for sirkulær forretningsutvikling: design tenking og sirkulær forretningsmodell kanvas
  • Innovasjonsworkshop

Fortsette arbeid med innovasjonsprosjekt og utarbeide refleksjonsnotat om gevinstpotensialet og realiseringsbetingelser knyttet til forslaget som er kommet fram under workshop mellom modul 2 og 3.

 

Tredje modul: Endrings- og omstillingskompetanse

  • Presentasjon og diskusjon av innovasjonsprosjekter
  • Realisere endring i øko-systemer: nye samarbeid og skalering

Forbehold

Dette er et utdrag fra den komplette kursbeskrivelsen for kurset. Dersom du er aktiv student på BI, kan du finne de komplette kursbeskrivelsene med informasjon om bl.a. læringsmål, læreprosess, pensum og eksamen på portal.bi.no. Vi tar forbehold om endringer i denne beskrivelsen.