Økonomi og geopolitikk i energiomstillingen
Dette kurset gir innsikt i globale og økonomiske konsekvenser av energiomstillingen, med særlig fokus på hvordan Norge kan videreutvikle og opprettholde en robust økonomi i en bærekraftig energifremtid.
Dette lærer du:
- Geopolitiske og økonomiske dimensjoner av energiomstillingen.
- Balansen mellom avkarbonisering, energisikkerhet og kostnadseffektivitet.
- Markedsdynamikk og prisdannelse i energisektoren.
- Muligheter og utfordringer for norsk økonomi: næringslivsdiversifisering, bruken av oljepenger, og behovet for omstilling.
Dette kurset gir deg innsikt i de økonomiske og geopolitiske kreftene som former fremtidens energisystem. Du lærer å analysere energimarkedets dynamikk, investeringsstrategier og utfordringer i verdikjeden.
Et sentralt tema er energitrilemmaet: Hvordan kan vi balansere avkarbonisering, energisikkerhet og kostnadseffektivitet? Du vil utforske globale energitrender, geopolitiske spenninger og faktorene som påvirker olje- og gasspriser.
Kurset legger særlig vekt på Norges rolle i energiomstillingen. Du vil få en dypere forståelse av de utfordringene Norsk økonomi står overfor i energiomstillingen, spesielt hvordan landet kan sikre en robust økonomisk vekst samtidig som det når klimamålene. Vi utforsker også behovet for økt næringslivsdiversifisering, forvaltning av oljefondet og hvordan Norge kan videreutvikle sin posisjon som en ledende energinasjon i en bærekraftig verden.
Gjennom praktiske eksempler og analyser lærer du å koble teori til virkelige problemstillinger – og utvikler ferdigheter til å identifisere utfordringer og finne løsninger i en verden som beveger seg mot fornybar energi.
Hvem passer kurset for?
Dette kurset er rettet mot ledere, beslutningstakere, rådgivere og analytikere innen energisektoren, offentlig sektor, finans og industri. I tillegg vil ledere i bedrifter som arbeider med vekststrategier og ønsker å få en dypere forståelse for Norges rolle som energinasjon og behovet for omstilling ha stor nytte av kurset.
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 15 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av to fysiske samlinger over ett semester. Samlingene varer i tre dager og foregår på campus Oslo i Nydalen på dagtid. Det vil også være digitale aktiviteter parallelt med samlingene.
Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.
Eksamen består av en prosjektoppgave (60% av totalkarakteren) og en individuell mappeevaluering (40% av totalkarakteren). Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.
Samlinger
Emneoversikt
Grunnleggende om den globale energiomstillingen:
- Nøkkebegreper innen energiøkonomi og geopolitikk.
- Oversikt over den globale energiomstillingen og dens kompleksitet: Historiske mønstre og ulike scenarier for fremtiden.
- Balansering av trilemmaet mellom avkarbonisering, forsyningssikkerhet og kostnadseffektivitet.
Energimarkeder, eksterne virkninger, politiske tiltak og energitrilemmaet:
- Eksterne virkninger, utslipp og klimaeffekter.
- Karbonprisingsmekanismer (f.eks. EUs kvotehandelssystem og karbonavgift).
- Politiske tiltak for å fremme fornybar energi og energieffektivitet.
Geopolitiske dimensjoner av energiomstillingen
- Geopolitiske konsekvenser av endrede energisystemer.
- Energipolitikkens rolle i å omforme global maktdynamikk.
- Internasjonale markedsløsninger for ulike energikilder.
Emneoversikt
Utfordringer for ressursrike økonomier (med særlig fokus på norsk økonomi):
- Hollandsk syke og ressursforbannelsen: teorier og empiriske bevis.
- Offentlige utgifter og økt “oljeavhengighet".
- Muligheter og utfordringer i energiomstillingen for norsk økonomi, med særlig fokus på produktivitet og vekstevne i et diversifisert næringsliv.
Drivere av olje- og gasspriser:
- Utvikling av forskjellige råvarepriser påvirket av globale økonomiske trender.
- Økonomiske og geopolitiske faktorer som påvirker olje- og gasspriser.
- OPECs strategier for å styre energipriser.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt seks arbeidsdager på samlinger. Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
Fagansvarlig
Hilde C. Bjørnland er professor i økonomi ved Handelshøyskolen BI. Hun har en Master of Science i økonometri og matematisk økonomi fra London School of Economics og en PhD (Dr.Polit) i økonomi fra Universitetet i Oslo. Bjørnland er tildelt Hans Majestet Kongens gullmedalje for doktorgradsavhandlingen.
Hennes hovedforskningsområde er innen anvendt makroøkonomi med spesielt interesse for studier av naturressurser, energipriser, konjunkturer samt penge- og finanspolitikk. Bjørnland har publisert i ledende tidsskrifter som American Economic Journal: Macroeconomics, Economic Journal, Journal of Monetary Economics og Journal of International Economics. Forskningen er omtalt i flere internasjonale medier, herunder BBC, Bloomberg og Financial Times.
Bjørnland er også vitenskapelig rådgiver for Norges Bank, og har tidligere vært ansatt som økonom ved Det internasjonale pengefondet (IMF). Hun har hatt flere verv og roller, blant annet har hun vært styremedlem i Finanstilsynet og Petroleumsprisrådet, samt medlem av de finanspolitiske rådene i Norge, Sverige og Finland. Bjørnland har også vært medlem av flere offentlige utvalg oppnevnt av regjeringen, for blant annet å se på økonomiske konsekvenser av klimaendringer, eller å øke aksjeandelen i oljefondet.
Andre forelesere på kurset
- Eirik Wærness, Adjunct Executive in Residence ved Institutt for samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI og sjefsøkonom i Equinor.
- Ragnar Torvik, Professor II ved Institutt for samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI og professor på NTNU.
- Ulf Sverdrup, Professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI.
- Glen Peters, Senior Researcher, CICERO - Senter for klimaforskning.
Studieavgift
Høst 2025: 54 000 kr per studieår.
Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.
Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.