Markedsstrategi – innsikt, posisjonering og bærekraftig vekst
Dette programmet gir deg kompetanse innen markedsstrategi og lærer deg å lede strategiprosessen - fra analyse og innsikt frem til ferdig markedsstrategi.
Dette lærer du:
- Utvikle og implementere en effektiv markedsstrategi.
- Lede strategiprosesser mot konkrete resultatmål.
- Organisering for å skape kundesentriske og markedsorienterte virksomheter.
- Merkevarestrategi og posisjonering.
- Strategier for varer eller tjenester både direkte til sluttbruker, og til bedriftsmarkedet.
Markedsstrategien er en helhetlig plan for hvordan din bedrift skal skape, levere og fange verdi i markedet. Dette kurset har et særlig fokus på bærekraftig forretningsdrift. Du lærer å utvikle markedsstrategier som fremmer ansvarlig produksjon og forbruk, samtidig som de gir verdi til bedriften, kundene og samfunnet som helhet.
Kurset starter med å gi deg en grundig forståelse av bedriftens nåsituasjon. Du lærer å analysere markedet, konkurrenter, kunder og bedriftens egne prestasjoner. Deretter arbeider vi med å sette tydelige mål, definere ønsket posisjonering og utvikle konkrete tiltak som kan realisere bedriftens ambisjoner.
Underveis i kurset vil du jobbe med en selvvalgt bedrift – gjerne din egen arbeidsplass. Sammen går vi steg for steg gjennom prosessen med å utvikle en effektiv og implementeringsklar markedsstrategi. En sentral og engasjerende del av kurset er et simuleringsspill hvor du samarbeider i grupper og konkurrerer mot andre studentgrupper i et realistisk, fiktivt marked. Målet er å gi deg praktisk erfaring, slik at du blir godt rustet til å lede strategiprosesser og sitter igjen med et konkret resultat som kan settes ut i livet.
Undervisningen bygger på solid teori og evidensbaserte prinsipper, men hovedfokuset ligger på praktisk anvendelse. Gjennom teori og relevante rammeverk lærer du å strukturere og løse praktiske problemstillinger når du utvikler en konkret markedsstrategi.
Kurset passer både for deg som leverer varer eller tjenester direkte til sluttbruker, og deg som jobber mot bedriftsmarkedet.
"Kurset har gitt meg innsikt i å knytte verdifulle forbindelser med kunder, utvikle meningsfulle produkter og tjenester – og å bygge merkevarer som skiller seg ut positivt. Studiene har klart styrket meg i rollen som leder og dessuten gitt meg mulighet til å vokse faglig og personlig. "
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av fem samlinger over to semestre. Hver samling varer tre hele dager og foregår på campus Oslo på dagtid, i tillegg er det fire halvdags webinar.
Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.
Eksamen består av en prosjektoppgave (60% av totalkarakteren) og en individuell 72 timers hjemmeeksamen (40% av totalkarakteren). Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.
Samlinger høst 2025/vår 2026
Vi vil arbeide med et rammeverk for markedsstrategier som fremmer ansvarlig produksjon og forbruk, til fordel for både virksomheten, kundene og samfunnet. Dette innebærer å analysere markedet, konkurrenter, kundebehov og egne prestasjoner, samt å formulere tydelige mål som gir retning for strategiske valg og bærekraftig verdiskaping.
Vi vil arbeide systematisk med å forstå kundene og utvikle strategier for å tiltrekke, beholde og videreutvikle lønnsomme kundeforhold. Dette omfatter analyser av segmenter, kundereiser og kundeopplevelser, samt utvikling av verdiforslag og strategier for kundesentrisitet, kundeverdi (CLV) og innovasjon.
Vi vil gjennomføre simuleringsspillet MarkStrat, en sentral og engasjerende del av kurset. Her samarbeider du i grupper og konkurrerer i et fiktivt, men realistisk marked. Målet er å gi deg praktisk erfaring med strategiske beslutninger, slik at du blir bedre rustet til å lede strategiprosesser i praksis.
Vi vil arbeide med å utvikle sterke, positive og differensierte assosiasjoner som gjør at kundene foretrekker merkevaren. Dette innebærer å forstå merkevarens betydning for lojalitet og verdiskaping, samt bruke konkrete metoder som assosiasjonskart for å kartlegge og analysere merkeposisjonen.
Vi vil arbeide med konkurransevirkemidlene og diskutere hvordan disse kan brukes for å realisere virksomhetens markedsmål. Dette inkluderer å forstå kundebehov og hva som skaper verdi for kundene, utvikle produkter og tjenester, utforme prisstrategier, bygge samarbeid og distribusjonsnettverk, samt planlegge effektiv markedskommunikasjon.
Tarje Børsum Gaustad
Tarje er Førsteamanuesis ved institutt for markedsføring. Tarje har mangslungen erfaring med analyser, innsikt og strategiutvikling som rådgiver for en rekke av Norges ledende selskaper.
Han har doktorgrad i markedsføring fra Handelshøyskolen BI og er en aktiv forsker som publiserer ledende internasjonale tidsskrifter innenfor markedsstrategi, merkevarer og forbrukeratferd.
I programmet Markedsstrategi er Tarje opptatt av å identifisere vekstmuligheter og kilder til konkurransefortrinn gjennom å koble vitenskapelig innsikt med deltakernes praktiske erfaringer.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 15 arbeidsdager på samlinger, og 4 halve dager på webinarer. I tillegg kommer 72 timer til hjemmeeksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
Studieavgift
Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.
Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.