Governance: Risikostyring, compliance og internrevisjon
Dette kurset lærer deg hvordan risikostyring, compliance og internrevisjon sammen med andre funksjoner bidrar til god governance, og en sikker og effektiv måloppnåelse.
Dette lærer du:
- Sentrale elementer i governance.
- Helhetlig og proaktiv risikostyring.
- Internkontroll og compliance.
- Internasjonalt perspektiv på internrevisjon og corporate governance.
- Internrevisjon og god virksomhetsstyring.
Formålet med governance er å sikre at virksomheten skaper verdier og når sine mål, samtidig som man følger gjeldende lover og regler.
Dette kurset lærer deg hvordan risikostyring, compliance og internrevisjon sammen med andre funksjoner bidrar til god governance, og en sikker og effektiv måloppnåelse.
Du vil lære om hvordan foretak og organisasjoner håndterer digitaliseringens betydning for styring og kontroll, samt om cybersikkerhet, integrert rapportering, outsourcing, misligheter, hvitvasking og anti-korrupsjon.
"Jeg har erkjent viktigheten av dette kurset i det moderne forretningsmiljøet. Ønsket var å utvide min kunnskap for å gi verdifull innsikt til min arbeidsgiver. Kursets innhold og erfarne forelesere har forberedt meg på arbeidslivets komplekse utfordringer."
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad.
Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av fem samlinger over to semestre. Fire av samlingene varer i fire fulle dager og foregår på campus Oslo i Nydalen på dagtid. En av samlingene er en studietur til Sveits som varer i fem fulle dager. Utgifter til reise og opphold kommer i tillegg til ordinær studieavgift.
Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.
Eksamen består av en prosjektoppgave (60 % av totalkarakteren) og en individuell 72 timers hjemmeeksamen (40% av totalkarakteren). Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.
Les om prosjektoppgaver til tidligere studenter i magasinet SIRK.
Samlinger høst 2025/vår 2026
Sentrale elementer i god governance
Governance er de strukturer, prosesser og verktøy som brukes for å styre aktiviteter, ressurser og risikoeksponering i en virksomhet. Formålet med governance er å sikre at virksomheten skaper verdier, når sine mål og følger lover og regler.
I denne modulen ser vi nærmere på hvilke elementer som ligger til grunn for god virksomhetsstyring og samspillet mellom disse. Forskjellige interessenters roller og ansvar for virksomhetsstyring og samhandling mellom kontrollfunksjoner vil bli belyst.
Denne modulen har en e-læringsdel «Introduksjon til internrevisjon» hvor kandidatene presenteres for hovedtrekkene i internrevisjon. Samlingen gir kandidatene en oversikt over hele programmet og dets fagfelter.
Emneoversikt
- Hvordan er god governance definert internasjonalt og nasjonalt (eksempler på standarder/codes)
- Roller og ansvar (eier, styret, ledelsen og kontrollfunksjoner)
- Strategisk og operasjonell virksomhetsstyring; oppfølging, performance management, rapportering av måloppnåelse
- Forsvarslinjemodellen. Introduksjon til kontrollfunksjonene (risikostyring, compliance og internrevisjon)
- Integritet og etikk, betydning av organisasjonskultur, «tone at the top», kulturbygging
Helhetlig og proaktiv risikostyring
Sentralt i god governance er risikostyring. Risikostyringsprosessen består av å identifisere, evaluere og håndtere alle former for risiko i det enkelte forretningsområde og på tvers av organisasjonen. En sentral utfordring organisasjoner står overfor, er å ha god forståelse for risikobildet og finne den rette balansen mellom hensynet til effektivitet og kontroll, samt kunne gripe muligheter identifisert gjennom risikostyringsprosessen.
God risikostyring skal skape trygghet for at organisasjonens strategi operasjonaliseres på best mulig vis samtidig som gjeldende interne og eksterne krav ivaretas. Funksjoner som risikostyring, compliance og internrevisjon tar utgangspunkt i en risikobasert tilnærming. Modulen gir studenten en forståelse av hva risikostyring er, samt en innføring i sentrale rammeverk, relevante steg i prosessen, ulike risikodisipliner og risikokategorier.
Emneoversikt
- Introduksjon til helhetlig risikostyring
- Risikostyring - ulike analysemetoder og teknikker
- Risikostyring utvikling og trender
- Veileder for risikostyringsfunksjonen
- Rammeverk – en introduksjon (COSO ERM, ISO 31000)
- Internrevisors vurdering av risikostyringen
Internkontroll og Compliance
Internkontrollen er en integrert del av risikostyringen og gjennom etablering av egnede kontroller sikrer virksomheter en riktig risikoeksponering. Internkontroll er en prosess som består av kontinuerlige oppgaver og aktiviteter, iverksatt og utført av virksomhetens styre, ledelse og øvrige ansatte.
Modulen gir studenten en helhetlig forståelse av hvordan internkontrollen i en virksomhet er et verktøy for effektiv måloppnåelse og risikohåndtering. Etterlevelse av lover og regler og kostnadseffektiv drift har hatt økende fokus og mange organisasjoner etablerer egen compliancefunksjon. Rollen, organisering og ansvarsområdene til compliancefunksjonen integreres i modulen.
Emneoversikt
- Introduksjon til internkontroll
- Rammeverk – en innføring (COSO, CoCo)
- Hvordan utforme et internkontrollsystem med eksempler på ulike kontroller og kontrollformål
- Compliancefunksjonens utvikling nasjonalt og internasjonalt, roller, ansvar- og virkeområder
- Veileder for compliancefunksjonen
- Monitorering og oppfølging, Internrevisors vurdering av internkontroll og compliance
Studietur til Sveits
Formålet med studieoppholdet i Sveits i samling 4 er at studentene skal få et internasjonalt perspektiv på god governance, risikostyring, internkontroll, compliance og intern revisjon og hvordan dette praktiseres i ulike miljøer.
Foreleserne er fra Universität St.Gallen og fra internasjonalt orienterte sveitsiske bedrifter, offentlig forvaltning og organisasjoner.
Emneoversikt
- Intern revisjon - Et globalt perspektiv
- God governance
- Risikostyring i globale foretak og organisasjoner
- Internkontroll og compliance i globale foretak og organisasjoner
- Internrevisjonens produkter og tjenester - "Best practice of internal audit " Ulike former for revisjoner
- Planlegging og gjennomføring av internrevisjoner
- Kommunikasjon av resultater til ledelse, styre og revisjonsutvalg
- Oppfølging av revisjonsarbeidet
- Ledelse og organisering av intern revisjon
Internrevisjon og god virksomhetsstyring
Studentene presenteres mer om internrevisjonens rolle og mandat, hva som ligger i de forskjellige delene av det internasjonale rammeverket; hvilke deler er obligatorisk og hvilke elementer som anses som god praksis. Hvilke interessenter må internrevisor forholde seg til og hvordan kan dette påvirke uavhengigheten?
I samlingen eksemplifiseres revisjonsprosessen fra risikovurdering, årsplanlegging, gjennomføring, rapportering og oppfølging gjennom erfaringsutveksling, diskusjon og oppgaver. Nærmere vurdering av ulike typer revisjonsoppdrag og hvordan internrevisjonsfunksjonen samarbeider med toppledelse, revisjonsutvalg og styre presenteres og diskuteres.
Avslutningsvis oppsummeres temaene virksomhetsstyring, risikostyring, internkontroll og compliance samt internrevisjon slik at studentene ser helheten av god virksomhetsstyring / governance og hvordan dette integreres.
Emneoversikt
- Internrevisjon - teori, metoder, standarder og erfaringsbaserte eksempler
- Oppsummering av virksomhetsstyring, risikostyring, internkontroll og compliance samt internrevisjon
- Samhandling i et komplisert grensesnitt mellom toppledelse og styre, forsvarsmodellen
- Oppsummering og repetisjon
- Prosjektoppgaver
- Gjennomgang av eksamensoppgaver
Foreleser
Flemming Ruud er professor ved institutt for regnskap, revisjon og foretaksøkonomi. Han har en doktorgrad fra University of Utah, og er statsautorisert revisor fra NHH. Han har også erfaring som professor ved universitetet i Zurich og St. Gallen i Sveits.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 21 arbeidsdager på samlinger, inkludert studieturen til Sveits. I tillegg kommer 3 dager til hjemmeeksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
Studieavgift
Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.
Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der vil du treffe en veileder og få svar på det du måtte lure på.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde -
alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.