Det verdiskapende styret
For deg som har, skal ha eller ønsker et styreverv, eller som må forholde deg til et styre. I dette kurset vil du utvikle en forståelse av styrets rolle i selskapsstyring, strategisk beslutningstaking, risikostyring og etisk lederskap.
Dette lærer du:
- Sikre at selskapet er i stand til å innovere i takt med utviklingen og forstå hvordan det endrer selskapets konkurransesituasjon.
- Forståelse av styrets rolle i selskapsstyring, strategiske beslutninger og etisk ledelse.
- Evnen til å identifisere og håndtere risiko.
- Effektiv kommunikasjon med andre styremedlemmer, aksjonærer og interessenter.
Styrets rolle er i endring, fra primært å være et kontrollorgan som vurderer økonomi og ansetter daglig leder, til å få et større strategisk ansvar og fungere som sparringpartner med selskapets ledelse og eiere.
Ny teknologi, det grønne skiftet og nye regler for kjønnsbalansert styresammensetning vil kreve omstilling. Styret og ledelsen må sikre at selskaper kan innovere i takt med utviklingen, og forstå hvordan ytre endringer påvirker selskapets konkurransesituasjon.
Dette kurset gi deltakerne de ferdigheter og den kunnskap som kreves for effektiv deltakelse i og ledelse av styrer. Du vil utvikle en dyp forståelse av styrets rolle i selskapsstyring, strategisk beslutninger, risikostyring, og etisk ledelse.
Målet med kurset er å utdanne kandidater som kan bidra til bedrifters vekst og utvikling. Dette inkluderer evnen til å identifisere og håndtere risiko, å kunne kommunisere effektivt med andre styremedlemmer, aksjonærer og interessenter, og en god forståelse for de viktigste juridiske og regulatoriske kravene som påvirker styrearbeidet.
"Kurset var praktisk og engasjerende, med gruppearbeid rundt caser og relevante problemstillinger. Jeg satte stor pris på erfaringsutvekslingen og diskusjonene med de andre deltakerne på kurset, og fikk verdifull innsikt fra erfarne styremedlemmer."
Hør kursansvarlig Espen Andersen fortelle om kurset
Opptakskrav
For å ta dette kurset må du
- ha fylt 25 år
- ha fullført en bachelorgrad
- ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før)
Ta kurset alene eller som del av en grad
Dette kurset kan inngå som en del av en Executive Master of Management.
Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad. Dette kurset gir 15 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til.
Samlinger og kursinnhold
Kurset består av tre samlinger over ett semester. Hver samling varer to eller tre hele dager og foregår på campus i Oslo på dagtid.
Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.
Eksamen består av en prosjektoppgave (60 % av totalkarakteren) og en individuell tre timers skoleeksamen (40% av totalkarakteren). Prosjektoppgaven skrives i grupper på to til tre personer.
Samlinger
-
Del 1 - Grunnleggende om styrearbeid.
Du lærer om styrets rolle og ansvar, lovgivning og regulatoriske krav, effektiv styresammensetning og dynamikk.Del 2 - Strategisk ledelse og beslutningstaking.
Du lærer om utvikling og implementering av bedriftsstrategier, styrets rolle i strategisk planlegging, balansering av kortsiktige og langsiktige mål, samt styrets rolle i utviklingsfasene; startup, vekst, konsolidering, salg/avvikling. -
Del 1 - Risikostyring og corporate covernance.
Du lærer om identifisering og håndtering av risiko, etablering av effektive governance-strukturer, ESG-rapportering og styreansvar, samt etikk og ansvarlig styring.Del 2 - Finansiell forståelse og ytelsesmåling.
Du lærer om økonomiske foretaksmodeller, finansiell rapportering og analyse, ytelsesmåling og styringsindikatorer, samt investeringsevaluering og verdiskapning. -
Del 1 - Kommunikasjon og interessehåndtering.
Du lærer om effektiv kommunikasjon innad og utad, håndtering av interessentforhold, samt krisehåndtering og omdømmestyring.Del 2 - Temaer i tiden
Du lærer mer om temaene digitalisering, globalisering og bærekraft relatert til et styre.
Kursansvarlig
Espen Andersen er førsteamanuensis ved Institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI. Andersen har en doktorgrad i økonomi og administrasjon med spesialisering innenfor ledelse av informasjonssystemer fra Harvard Business School.
Forventet tidsbruk
Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.
Du kommer til å bruke totalt 8 arbeidsdager på samlinger, i tillegg kommer tre timer til skoleeksamen.
Du må også sette av tid til å lese pensum og skrive prosjektoppgave. Hvor mye tid studentene bruker på dette er veldig individuelt, og dette er noe du i stor grad kan tilpasse livet ellers.
Studieavgift
Høst 2025: 54 000 kr per studieår.
Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.
Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.
Andre priser gjelder for studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits. Enkelte unntak og variasjoner kan forekomme.
Vil du vite mer?
Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der vil du treffe en veileder og få svar på det du måtte lure på.
Se lignende kurs
Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde - alt fra korte kurs til deltidsstudier på masternivå.