-
Kurs masternivå

Nasjonal leder­utdanning for styrere i barnehager

Dette kurset er et tilbud til styrere i offentlig og private barnehager som ønsker å fullføre den nasjonale styrerutdanningen. Deltakerne skal få tilført nødvendig kunnskap og kompetanse innen ledelse og utvikling av organisasjonen.

Dette lærer du:

  • Barnehagen som samfunnsinstitusjon.
  • Tidlig innsats.
  • Kjennetegn på høykvalitetsbarnehager.
  • Kommunikasjon og ledelse.
  • Endring og utvikling av egen praksis.
  • Ledelse og endringsledelse.
  • Pedagogisk organisering.
  • Arbeidsmiljø.

God ledelse i barnehagen er avgjørende for å sikre likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager. Som sentrale samfunnsinstitusjoner må barnehager utvikles i takt med samfunnets behov. Dette krever økt kunnskap om ledelse, administrasjon, og evnen til å skape gode relasjoner til både foreldre og samfunnet for øvrig.

Barnehagesektoren står overfor ulike utfordringer. Lederne møter svært varierte oppgaver og krav, ofte uten omfattende lederutdanning. For å møte disse utfordringene satser Utdanningsdirektoratet på kompetanseutvikling av daglige ledere i barnehagene.

Handelshøyskolen BI er valgt som utdanningsinstitusjon for å tilby Nasjonal lederutdanning for styrere i barnehager. Kurset fokuserer på å utvikle lederskap gjennom kompetanseheving og trening i kunnskap, ferdigheter og holdninger.

Et sentralt aspekt ved utdanningen er å gi styrerne kompetanse til å arbeide systematisk med sin egen lederrolle. Dette inkluderer refleksjon over rollen som personalleder, veileder, og ansvarlig for barns læring. Utdanningen legger også vekt på bruk av forskningsbasert kunnskap for effektiv og målrettet ledelse, med fokus på barns utvikling og læring.

Norske barnehager er i stadig utvikling og må ses i sammenheng med utviklingstendenser internasjonalt. For å skape forståelse for norske barnehages utvikling i et komparativt perspektiv, vil det vil bli en studiesamling i London i løpet av lederprogrammet.

Hvem er kurset for

Dette kurset er for både styrere og assisterende styrere fra offentlige og private barnehager.

Kalender

Nettverkstreff: Fremtidens lederskap for skole- og barnehageledere

Bli med på en inspirerende dag 9. mai hvor vi utforsker hva det betyr å være en effektiv leder i dagens skole- og barnehagesektor.

Meld deg på her

Opptakskrav

For å ta dette kurset må du

  • ha fylt 25 år
  • ha fullført en bachelorgrad  
  • ha fire års arbeidserfaring i full stilling (tre år dersom du har en fullført mastergrad fra før) 

Les mer om opptakskravene på masternivå


I tillegg til de generelle opptakskravene, må du kunne dokumentere at du

  • er ansatt som styrer eller assisterende styrer i barnehagen
  • har faglig ansvar, administrativt ansvar og personalansvar

Ta kurset alene eller som del av en grad

Dette kurset er en del av vår Executive Master of Management med spesialisering i utdanningsledelse.

Kurset kan også inngå i en Executive Master of Management-grad. Hvis du vil, kan du derfor ta flere kurs senere og bygge en hel mastergrad. Dette kurset gir 30 studiepoeng, en executive master består av 90 studiepoeng. Sammensetningen av kurs bestemmer du selv, basert på hva du vil lære og hva du skal bruke kunnskapen til. 

Samlinger og kursinnhold

Kurset består av syv samlinger over tre semester. Seks av samlingene foregår på Campus Oslo, og en av samlingene gjennomføres i London. Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold i forbindelse med samling i London må dekkes av deltakeren selv, evt. arbeidsgiver. 

I kurset vil det legges til rette for erfaringsdeling og nettverksbygging gjennom arbeid i læringsgrupper. Du vil jobbe i samme læringsgruppe gjennom hele studiet sammen med en fast fasilitator. Fasilitatorens rolle er å være en ordstyrer og sette premisser for gruppearbeidet og diskusjonene.

Fasilitatorene er dyktige barnehageledere som har erfaring fra både Master of Management kurs på BI, men som også har bred erfaring med veiledning/coaching/utviklingsarbeid i barnehagesektoren og som skal fungere som mentorer gjennom kurset.

Eksakte datoer for hver samling vil bli tilsendt når du har blitt tatt opp som student.

Pensum blir tilgjengelig så snart man er tatt opp til kurset.  

Eksamen består av en prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren, og en individuell 72 timers hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives individuelt eller i grupper på inntil tre personer.

 

Samlingsdatoer

1. samling: Styrer som leder av barnehagens samfunnsoppdrag, september 2025
2. samling: Ledertrening, november 2025
3. samling: Styrer som leder av ansattes samarbeidsprosesser, januar 2026
4. samling: Ledelse og datadreven utvikling av best praksis, mars/april 2026
5. samling: Ledertrening, april/mai 2026
6. samling: Strategi for egen barnehage – virksomhetsstyring og økonomiforståelse, og oppgaveseminar, august 2026
7. samling: Endring, utvikling og innovasjon i barnehagen, oktober 2026

Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.

 

Forelesere

Norheim har flere års erfaring fra barnehage, både som pedagogisk leder og styrer, og har tidligere vært tilknyttet forskningsprosjektene GoBaN, Blikk for Barn og ISOTIS. 

Slik søker du

Du søker opptak til kurset via Utdanningsdirektoratets sider, og her finner du også informasjon om søknadsprosessen.

Søkere som får tildelt studieplass via Udir, vil i løpet av mai få tilsendt søknadslenke fra BI og informasjon om videre søknadsprosess. Søkere må i tillegg til å være godkjent av UDIR tilfredsstille opptakskravene til Master of Management.

Søknadene behandles fortløpende.

Viktige datoer i 2025:

Finansiering

Kurset er del av utdanningsdirektoratet sitt studietilbud. Studieavgiften er derfor dekket av Utdanningsdirektoratet og er gratis for deltakerne. Lunsj er også inkludert under samlinger som foregår ved BIs studiesteder.

Det er ingen stipend- eller vikarordning knyttet til styrerutdanningen. Utgifter til pensum, samt reise og opphold i forbindelse med samlinger må dekkes av barnehageeier eller deltakeren selv. Pensumlitteratur ligger normalt mellom kr. 3 000 og 6 000 kroner. 

Vil du vite mer?

Ta kontakt med oss på info@bi.no dersom du har spørsmål.

Se lignende kurs

Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen utdanningsledelse.

Se lignende kurs