Studier og kurs Norsk English
-
Kurs bachelornivå

Helseledelse, kvalitet og utvikling

I dette fordypningskurset lærer du om ledelse, kvalitet, utvikling og innovasjon i helsetjenesten.

Dette lærer du:

  • Ledelse i helsetjenesten.
  • Organisering av helsetjenesten.
  • Kvalitet og innovasjon.
  • Jus og økonomi.

Denne fordypningen passer for både administrative og kliniske ledere innen helsesektoren - og for de som ønsker å bli det. Du kan gjerne ha helsefaglig utdanning, men det er ikke en forutsetning.

Gjennom to semestre lærer du om brukerorientering, kvalitet og forbedringsarbeid, og du vil få en dypere forståelse for hva som skal til for å utvikle organisasjoner, tjenester og mennesker.

Når kurset er over, vil du ha den kunnskapen og de verktøyene du trenger for å kunne lede og utvikle både tjenester og medarbeidere i helsesektoren.  

Opptakskrav

Som hovedregel må du ha generell studiekompetanse. Det stilles ingen krav til forkunnskaper utover det.

Er du 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.

Ta kurset alene eller som en del av en grad

Denne fordypningen gir verdifull kunnskap i seg selv, men den kan også inngå i en Bachelor of Management.

For å fullføre graden trenger man to slike fordypninger på 30 studiepoeng, i tillegg til obligatoriske kurs og frie studiepoeng.

Gjennomføring og kursinnhold

Fordypningen går over to semestre. Det vil være fire fysiske samlinger på tre fulle arbeidsdager, supplert med fire digitale tre-timers samlinger over to semestre. Dette suppleres med digitale læringsaktiviteter som oppgaver, gruppearbeid, gjennomgang av fagstoff og lignende.

Undervisningsformen varierer mellom teori og eksempler, caser og utveksling av egne erfaringer. På den måten blir også medstudentene dine en viktig kilde til læring.

Eksamen består av en prosjektoppgave som teller 60% av totalkarakteren, og en 5-timers individuell skriftlig hjemmeeksamen som teller 40%. Prosjektoppgaven kan skrives i gruppe på inntil 3 studenter. Begge eksamener må bestås for å få karakter i kurset.

Pensum blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset.

Språk - kurset foregår på norsk, men noen gjesteforelesninger og noe pensum kan enkelte år være på engelsk. 

Samlinger

Oslo - høst 2025
1. samling: 8. - 10. september
Webinar: 2. oktober
Webinar: 17. oktober
2. samling: 24. - 26. november
3. samling: 19. - 21. januar 
Webinar: 20. februar
Webinar: 13. mars
4. samling: 4. - 6. mai

Vi tar forbehold ved endringer i timeplan.

Kursinnhold

Ledelse i helsetjenesten

Hva er spesielt med ledelse i helsetjenesten og hvor viktig er betydningen av tillit mellom leder og medarbeidere? Hvorfor er dette er helt nødvendige mekanismer for å få til utvikling og endring? Du får kunnskap om hvordan motivasjon kan skapes gjennom psykologisk trygghet, mestringstro og innsikt.  

Organisering og kulturer

Vi går gjennom ulike former for organisering for å møte kravet til både effektivitet og innovasjon. Du lærer også om ulike organisasjonskulturer internt i samme virksomhet - hvordan oppstår de og hvordan få til best mulig samhandling?  

Utvikling og innovasjon

Hva er innovasjon og hva er forskjellen på innovasjon, endring og utvikling? Du lærer om hvorfor innovasjon er viktig i helsesektoren, om innovasjonsprosessen fra kreativitet til implementering og om lederes og medarbeideres sentrale rolle i denne prosessen.  

Kvalitet i helsesektoren

Hva er kvalitet og hvordan måles kvalitet i helsesektoren? Du lærer om hvordan kvalitetsarbeidet kan organiseres og ledes, og om avvikskultur og pasient-/brukermedvirkning. Vi tar også for oss hvordan du kan møte dilemmaer som kan oppstå i skjæringspunktet mellom krav til kvalitet og krav til effektivitet.  

Innføring i helseøkonomi og lovgivning

For å ha en lederrolle i helsesektoren er det nødvendig med en grunnleggende innsikt i hvordan styringsstrukturen ser ut, hva som er de viktigste lovene og forskriftene, og hvordan helsesektoren er finansiert. 

Forelesere

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av. 

Samlingene krever fulle arbeidsdager, men hvor mye tid studenter bruker på kurset utover det er veldig individuelt. Du må sette av tid til gruppearbeid, pensumlesing og eksamener, men dette arbeidet styrer du i stor grad selv slik at du kan få det til å passe inn i hverdagen og livet for øvrig.

Studieavgift

Studieavgift for Helseledelse, kvalitet og utvikling: 59 600 kr.

Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.

Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.

Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.

Les mer om studieavgiften.

Vil du vite mer?

Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål. 

 

Se lignende kurs

Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen helseledelse.

 

Se lignende kurs