Studier og kurs Norsk English
-
Kurs bachelornivå

Prosjektledelse

Denne fordypningen i prosjektledelse består av tre bachelorkurs som til sammen gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger for å lede effektive prosjekter som gir resultater.

Dette lærer du:

  • Hvordan drive prosjekter som er økonomisk lønnsomme, samtidig som de tar ansvar for miljøet og bidrar positivt til samfunnet.
  • Prosjektutvelgelse, planlegging, styring, usikkerhetshåndtering, anskaffelser og kontraktsformer.
  • Ledelse, endringskapasitet, verdiskaping og smidige prosesser som Scrum, Lean, Startup og Kanban.

Fordypningen i prosjektledelse består av tre selvstendige bachelorkurs som bygger på hverandre. Deltakerne må derfor følge kursprogresjonen som beskrevet nedenfor:

  1. Verdiskapende prosjektledelse (tidl. Prosjektledelse 1)
    7.5 studiepoeng 
    Dette kurset gir deg en bred innføring i prosjektarbeidsformen, slik at du blir rustet til å benytte prosjekt som arbeidsform og utvikle ferdigheter som prosjektleder.
  2. Prosjektlederskap, prosjektteam og smidighet (tidl. Prosjektledelse 2)
     7.5 studiepoeng 
    I dette kurset settes søkelyset på lederrollen og ledelse for å fremme god utvikling i prosjektteamet.
  3. Effektiv og bærekraftig prosjektpraksis (tidl. Prosjektledelse 3)
    15 studiepoeng
    I dette kurset går vi i dybden og ser helhetlig på alle sidene ved prosjektledelse og prosjektpraksis, og hvordan vi kan skape verdi gjennom prosjekter.

Denne fordypningen gir deg grunnleggende innsikt i prosjekt som arbeidsform, og vi tar deg gjennom prosjektprosessen fra A til Å: Etablere, planlegge, organisere, følge opp og evaluere prosjektarbeidet. Du vil også få innsikt i ulike prosjekttyper og gjennomføringsmodeller - både smidige og mer klassiske. 

Etter gjennomføring vil du kunne lede prosjekter og bidra til god utvikling i prosjektteamet, slik at prosjektet oppnår sine mål og skaper verdi for virksomheten – enten den er privat eller offentlig. 

Prosjektlederkursene er nyttige for deg som allerede jobber som prosjektleder og ønsker å styrke dine ferdigheter, også for fremtiden. Fagpersoner fra ulike bransjer som er involvert i prosjektrelaterte oppgaver, som ingeniører, IT-spesialister, markedsførere eller konsulenter vil også ha stort utbytte av denne fordypning.

 

Opptakskrav 

Som hovedregel må du ha generell studiekompetanse.   
Er du 25 år eller eldre i opptaksåret, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.    
 

Ta fordypningen alene eller som en del av en grad

Denne fordypningen gir verdifull kunnskap i seg selv, men den kan også inngå i en Bachelor of Management.   
 
For å fullføre graden trenger man to slike fordypninger på 30 studiepoeng, i tillegg til obligatoriske kurs og frie studiepoeng. 

Gjennomføring og praktisk informasjon

Undervisningen skjer på fysiske heldagssamlinger på BI, og kombineres med digitale læringsaktiviteter og fagstoff. Fordypningen går over to semester.
 
I undervisningen kobler vi teorien med praktiske eksempler, caser og erfaringsutveksling. På den måten blir både du og medstudentene dine en viktig del av læringen.  
  
Eksamen. For å fullføre fordypningen, kreves det at du består eksamen i hvert av de tre enkeltkursene som utgjør fordypningen. Hvert kurs har sin egen eksamensform som må bestås individuelt. 
 
Pensum blir tilgjengelig i studentportalen etter at du er tatt opp på kurset.   
 
Språk - kurset foregår på norsk, men noe pensum kan være på engelsk.

Samlinger

Verdiskapende prosjektledelse - Oslo - høst 2025
1. samling: 25. - 26. september
2. samling: 10 .- 11. november

Prosjektlederskap, prosjektteam og smidighet - Oslo - høst 2025
1. samling: 18. - 19. november
2. samling: 16. - 17. desember

Effektiv og bærekraftig prosjektpraksis - Oslo - høst 2025
1. samling: 1. - 3. september
2. samling: 3. - 5. november

Effektiv og bærekraftig prosjektpraksis - Oslo - vår 2026
1. samling: 9. - 11. februar
2. samling: 21. - 23. april

Vi tar forbehold om endringer i timeplanen.

Kurs og samlinger som inngår i fordypningen

Verdiskapende prosjektledelse


Emneoversikt  

  • Introduksjon: Hva er et prosjekt og hva betyr denne arbeidsformen? Når er prosjektarbeidsformen egnet?
  • Prosjektoppstart: Slik øker vi sannsynligheten for å lykkes med prosjektene våre. Om ulike måter vi kan gjennomføre prosjekter: Kort om gjennomføringsformer. Etablering av baseline for prosjektet og overordnet planlegging.
  • Organisering og styring av prosjekter: Hovedformene for prosjektorganisering, analyserer betydningen av viktige roller i prosjektgjennomføringen, og sentrale prinsipper for styring i og av prosjekter.
  • Prosjektavslutning: Tar for seg de siste fasene i prosjektarbeidet, inkludert sluttarbeid, overlevering, læring og dokumentasjon og verdiskaping. 
     

Dette kurset gir deg en bred innføring i prosjektarbeidsformen, slik at du blir rustet til å benytte prosjekt som arbeidsform og utvikle ferdigheter som prosjektleder. Kurset inkluderer alle typer av prosjekter og bransjer – både smidige og mer klassiske gjennomføringsmodeller.   

 Vi tar en helhetlig tilnærming til prosjektarbeidsformen, og du lærer hvordan du etablerer prosjektet, formulerer ulike typer av mål, velger egnet gjennomføringsmodell og ikke minst hvordan du planlegger og organiserer slik at prosjektteamet fungerer godt.  Vi ser også på håndtering av interessenter, usikkerhet og gevinstrealisering.   
 
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs:   
Mer om bachelorkurset Verdiskapende prosjektledelse 

Prosjektlederskap, prosjektteam og smidighet


Emneoversikt

  •  Ledelse og prosjektarbeid: Hvordan prosjekter kan ledes for å fremme endringskapasitet og lykkes med verdiskapning. 
  • Prosjektteam: Samarbeidsformer som fremmer høyt-presterende team.
  • Smidige prosesser og teknikker: Lederskap som skaper smidighet i prosjekter. Bruk av Scrum, Lean, Startup, Kanban. 
     

Målet med kurset er å gi deg kompetanse slik at du kan bidra til å utvikle høyt-presterende prosjektteam og skape en teamkultur som fremmer læring. Du vil oppnå forståelse av smidig prosjektstyring, som omfavner en fleksibel, team-basert tilnærming til utvikling. 
 
Kurset i prosjektlederskap setter søkelys på lederrollen og ledelse for å fremme god utvikling i prosjektteamet. Gjennom ulike samarbeidsformer kan et prosjektteam utvikle seg, og oppnå en god teamkultur og læring.  
 
Smidige (agile) metoder muliggjør læring og justeringer underveis i prosjektet, og krever effektiv teamledelse. Du lærer å bruke konkrete teknikker for smidig prosjekt-gjennomføring.   
 
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs:   
Mer om bachelorkurset Prosjektlederskap, prosjektteam og smidighet 

Effektiv og bærekraftig prosjektpraksis


Emneoversikt

  • Prosjektutvelgelse – hvilke prosjekter vil gi mest verdi? Verdivurderinger, modeller og prosjektkalkulasjon.
  • Planlegging under ulike gjennomføringsmodeller: Smidig, beslutningsport eller fossefall.
  • Verktøy og prosesser for styring av prosjekter: Earned value management, tid, kost, kvalitet, omfang, styring av ressurser, styring mot gevinst.
  • Usikkerhetshåndtering: Analyser og verktøy.  
  • Anskaffelser: Kontraktsformer, samarbeidsformer, insentivarrangementer, offentlige anskaffelser, bærekraft.

Dette kurset bygger videre på kursene Verdiskapende prosjektledelse og Prosjektlederskap, prosjektteam og smidighet. Vi går i dybden og ser helhetlig på alle sidene ved prosjektledelse og prosjektpraksis, og ikke minst på hvordan vi kan skape verdi gjennom prosjekter.  
 
I kurset lærer du å gjennomføre analyser, håndtere kompleksitet, interessenter og usikkerhet. Med disse ferdighetene vil du være godt forberedt til å utvikle strategier for effektiv organisering, gjennomføring og ledelse av prosjekter. 
 
Du vil lære å analysere prosjektets egnethet, hvordan verdi kan realiseres gjennom prosjektet og ikke minst vurdering av prosjektets bærekraft. (Prosjekter er forskjellige, og derfor må vi planlegge, organisere, gjennomføre og lede dem forskjellig, dvs. situasjonsbestemt med de rammebetingelsene som foreligger.) 
 
Dette kurset kan også gjennomføres som enkeltkurs:   
Mer om bachelorkurset Effektiv og bærekraftig prosjektpraksis

Forventet tidsbruk

Alle våre kurs er lagt opp slik at de skal kunne kombineres med jobb og familie, men noe tid må du regne med å sette av.   

Hvor mye tid studenter bruker på kurset er veldig individuelt. Du må sette av fulle arbeidsdager til samlingene. Lesing av pensum og skriving av tre prosjektoppgaver krever også tid, men dette arbeidet styrer du selv og du kan organisere det slik at det passer hverdagen og livet ellers. 

 

Studieavgift

Studieavgift for Prosjektledelse: 79 700 kr.

Kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.

Studieavgiften faktureres per semester og justeres årlig i takt med prisutviklingen. Den dekker deltakelse i forelesninger og ordinær eksamensavgift.

Utgifter til pensum, undervisningsmateriell, studieturer og reise/opphold ved samlinger kommer i tillegg.

Les mer om studieavgiften.

Vil du vite mer?

Vi arrangerer jevnlig informasjonswebinarer du kan delta på. Der møter du en veileder, og du får mulighet til å stille spørsmål. 

Se lignende kurs

Ikke helt kurset for deg? Vi har flere kurs innen samme fagområde. 

Se lignende kurs