-
Campus Trondheim | Studere ved BI

BI Trondheims historie

BI campus Trondheim ble etablert i 1985, og fra starten var det stor interesse for kursene og kompetansen BI tilbød. Gjennom 38 år har BI campus Trondheim blitt en anerkjent og viktig utdanningsinstitusjon i regionen.

BI campus Trondheim startet opp i 1985 da BI tok over kursporteføljen sin som Friundervisningen (nå Folkeuniversitet) tidligere hadde drevet i Trondheim på lisens fra BI. Bjørn Werner Amundsen var den første rektoren, og sammen med studiesjef Steinar Wold fikk de ansvar for å etablere BI på Tiller utenfor Trondheim sentrum.

I 1985 startet de opp med kveldskurs i bedriftsøkonomi, og høsten 1986 tok campus Trondheim imot det første kullet med heltidsstudenter. Frem til begynnelsen av 90-tallet hadde kveldskursene størst etterspørsel. Det var ikke lengre nok med kun økonomisk gymnas for å kunne hevde seg innen bank og finans, og mange hadde behov for videreutdannelse. 

For å øke antallet heltidsstudenter utvidet BI studiene i bedriftsøkonomi på dagtid. Det gikk fra å være et ettårig kurs til diplomøkonomstudiet over tre år. I tillegg gjennomførte BI campus Trondheim management-programmet Strategisk personalledelse allerede i 1992. I tråd med at studietilbudet ble utvidet, vokste også antall studenter. 

Praktisk og nyttig utdannelse

Campus Trondheim fikk raskt et sterkt renommé i regionen. Studentene fikk lett jobb, og studiene økte i anerkjennelse etterhvert som BI ble synonymt med fagområdene økonomi og administrasjon. Selv om bautaen NTNU tilbød lignende studier, hadde de få studieplasser. BI kunne tilby flere plasser, og det gav flere mulighet til å studere økonomi.

En av de viktigste suksesskriteriene til at BI campus Trondheim lyktes med å rekruttere flere og flere studenter, var tett kontakt og oppfølging av studentene og ikke minst de dyktige timeforeleserne. Timeforeleserne ble valgt med omhu fra de andre høgskolene i regionen, fra Sintef, det lokale næringslivet, og supplert med dyktige forelesere fra BI i Oslo og ansatte i Trondheim. Det gav studentene relevant og praktisk kompetanse.

Nye studier og lokaler

Da det store behovet for etter- og videreutdanning på kveldstid var mettet i regionen og søkertallene for deltidsstudiene gikk ned på midten av 90-tallet, startet arbeidet med å styrke heltidsstudiene. 1992 tok BI over Markedshøyskolen, og kunne de neste ti årene tilby studier både innen markedsføring, reiseliv og eiendomsmegling, i tillegg til studier i økonomi og administrasjon. 

Etter å ha bygget ut lokalene på Tiller to ganger, flyttet campus Trondheim inn i nye lokaler på Pirsenteret i 2003. Det å flytte til sentrum gjorde BI mer synlig i bybildet og gav umiddelbar effekt på søkertallene — flere ville studere på BI.

Studiebyen Trondheim

Trondheim er kjent som en studentby, der en fjerdedel av innbyggerne er studenter. Campus Trondheim har studenter fra hele landet, der halvparten kommer fra Midt-Norge. På BI utviklet det seg et solid og intimt studentmiljø, et resultat av å være tett på hverandre i samme bygg. 

Etterhvert som BI fikk flere studieretninger startet studentene forskjellige linjeforeninger og interesseutvalg, og BI Studentsamfunn Trondheim ble en del av Studentsamskipnaden i Trondheim i 2012. Det gjorde at studentene ble mer integrert i studentmiljøet i byen, samtidig som BI-studentene fikk del i godene til samskipnaden.

Lokalt samarbeid

BI har lenge samarbeidet tett med Næringsforeningen i Trondheimsregionen, og arrangert felles møter og kompetanseutvikling. Sammen inviterer de ledere fra det lokale næringslivet til kursserien Lederens verktøykasse på BI, og arrangerer det årlige møtet med sentralbanksjefen i BI’s lokaler. Næringsforeningen har også bidratt til å øke etterspørselen etter internshipordningen til BI, som gir studentene verdifull erfaring og studiepoeng, samtidig som bedriftene får tilført ny kompetanse.

Sammen med blant annet Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT), NTNU, Trondheim kommune og fylkeskommunen, bidrar BI og Næringsforeningen til Study Trondheim, som har som mål å gjøre Trondheim til Nordens beste studieby. Sammen har de fått til økt kollektivtilbud, nattbusser og sykkelveier. Study Trondheim har også vært en viktig pådriver for nybygget til Studentersamfundet i Trondheim.

Økt akademisering 

I 2014 tok Asgeir Opland over som direktør. I løpet av de siste årene har han og resten av staben ansatt flere vitenskapelige ansatte og bygget opp et robust fagmiljø med økt forskningsaktivitet og utdanningsnivå ved campus Trondheim. I fremtiden er et av de viktige målene å utvide studietilbudet med en mastergrad, og øke kursvirksomheten på executive-nivå for både bachelor- og mastergrad.

I 2018 flyttet BI campus Trondheim inn i nye lokaler, på Brattøra snaue 400 meter fra Pirsenteret. De nye lokalene er spesialtilpasset BI, med store auditorium, grupperom og mange læringsplasser. Nå var ikke campus Trondheim lengre en del av et kontorbygg i et stort senter, men fikk sitt eget miljøvennlige praktbygg. Det å kunne tilby moderne fasiliteter og god beliggenhet har styrket rekrutteringen av både studenter og faglige ansatte.