“MATIA sier…”, en uavhengig evaluering av prognosene gjennomført av Sucarrat, konkluderer med at prognosene er realistiske. I dette arbeidet har blant annet den økonometriske prognosemodellen Makroøkonomiske tidsserieanslag (MATIA) blitt brukt. Dette er en økonometrisk prognosemodell utviklet ved Handelshøyskolen BI.
Kun to av anslagene som er evaluert ligger utenfor 80% sannsynlighetsintervallene til MATIA. Dette gjelder inflasjon for 2024 og valutakursveksten for 2024. Sett under ett anses anslagene for å være realistiske.
Nasjonalbudsjettet anslår inflasjonen i 2024 til å bli 3,7%. Dette er utenfor 80% intervallet til MATIA, og høyere enn SSB (3,4%), Norges Bank (3,2%) og LO (3,4%). Anslaget er lavere enn det til NHO (4,1%), men det kan settes spørsmålstegn ved sammenlignbarheten, siden NHO anslaget er basert på anslaget til Det tekniske beregningsutvalget (TBU) for inntektsoppgjørene. Inflasjonsanslaget til Nasjonalbudsjettet for 2024 framstår derfor som urealistisk høyt.
Nasjonalbudsjettet anslår valutakursveksten (I44) i 2024 til å bli 1,0%. Dette er like utenfor 80% sannsynlighetsintervallet til MATIA, men på nivå med anslagene til SSB (1,0%), Norges Bank (0,7%), LO (0,8%) og NHO (0,5%). Valutakursanslaget anses derfor for å være realistisk.
Årets rapport inneholder en oppdatert versjon av evalueringen gjort i fjorårets rapport. Den oppdaterte evalueringen tilsier ikke en endring i forrige års konklusjon. Sett under ett er ikke anslagene kjennetegnet ved systematisk anslagsfeil.
Datagrunnlaget til anslagene burde dokumenteres bedre. For økt gjennomsiktighet, og for økt mulighet til kritisk ettersyn og sammenligning, burde nøyaktig datakilde (tabellnummeret i statistikkbanken til SSB) oppgis i tillegg til dato for dataavling. Dette gjelder forøvrig også anslagene til SSB, Norges Bank, LO og NHO.
Rapporten “MATIA sier…” er tilgjengelig via https://www.sucarrat.net/matia. Det er 6. året på rad rapporten publiseres.