Ekspertutvalget om klima skal fremskaffe kunnskap om samfunnsøkonomiske konsekvenser av klimaendringer for utsatte sektorer og regioner i Norge. Det skal også finne områder hvor potensialet for å redusere klimarelatert risiko er stort, sammenlignet med kostnadene ved tiltakene.
– Jeg ser frem til å lede dette ekspertutvalget om klimatilpasning, og så vil nok beregning av klimatilpasningskostnader bli mer og mer aktuelt i årene som kommer – og med erfaring og mer kunnskap må estimatene fra vår rapport bli kontinuerlig oppdatert, sier Hjort og legger til:
– For at klimatilpasningsarbeidet skal være mest mulig lønnsomt, er det behov for mer kunnskap om hva klimaendringene koster det norske samfunnet, og hvilke innsatsområder som er lønnsomme og kostnadseffektive. Ekspertgruppen skal bidra med et beslutningsgrunnlag, så er det opp til politikerne hvilke tiltak som blir iverksatt.
Utvalget skal levere sin rapport innen 1. juli 2026.
– Vi vet at klimaet vil endre seg fremover. I tillegg til å kutte utslipp raskt må hele samfunnet tilpasse seg. For å gjøre det på best mulig måte må vi vite hva klimaendringene koster oss nå og i framtiden, og hvilke tiltak som lønner seg, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra regjeringen.
To ekspertutvalg innen helse
Helse- og omsorgsdepartementet har i løpet av juni nedsatt to nye ekspertutvalg som skal gi råd om henholdsvis prioritering av folkehelsetiltak og utsiktene for sykehusøkonomien framover, hvor Hjort er utnevnt som medlem i begge.
– Pandemien viste oss at det i noen tilfeller er svært relevant med et samfunnsperspektiv for å ta gode og riktige beslutninger i helsetjenesten, enten det gjelder innretningen av pleie- og omsorg, spesialisthelsetjenesten eller generelle folkehelsetiltak. Beslutninger i én sektor kan få store ringvirkninger i andre sektorer, enten positive eller negative, som det bør tas hensyn til i beslutninger om tiltak, sier Hjort.
Opprettelsen av det første utvalget er en oppfølging av Folkehelsemeldinga, som ble lagt frem i 2023 og skal utrede og klargjøre verdigrunnlaget for folkehelsearbeidet, klargjøre kunnskapsgrunnlaget for prioritering og foreslå tiltak som kan bidra til at folkehelsetiltak behandles mest mulig enhetlig på tvers av sektorer.
Det andre utvalget er et teknisk beregningsutvalg og en oppfølging av Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027, som ble lagt frem tidligere i år. Utvalget skal gi et tall- og analysegrunnlag som kan brukes for å vurdere om dagens modell for sykehusøkonomien i stor nok grad tar hensyn til ulikheter i demografi og bosettingsmønster.
– Det er en stor anerkjennelse til Hjort og fagmiljøet på BI å bli utnevnt til ekspertvalg regjeringen setter ned når de ønsker råd og anbefalinger de kan bruke for å skaffe seg et bredere beslutningsgrunnlag. Dette er også en av de viktigste arenaene vi har for reel samfunnspåvirkning hvor forskningen kan spille direkte inn på politikkutformingen i Norge. Det viser at Hjort har en fagprofil som er høyt ansett og det er veldig gledelig at regjeringen ser til BI når de ser etter fagkrefter for synspunkter og innspill, sier Tommy Sveen, leder for Institutt for samfunnsøkonomi