Studier og kurs Norsk English
-
Bærekraftstrategi

Miljøfokus i egen drift

Forpliktelse til FNs klimamål

I 2021 forpliktet BI seg til FNs 1,5 graders-mål fordi vi ønsker å ta en aktiv rolle i arbeidet med å redusere verdens klimagassutslipp. Basert på en fremskrivningsanalyse i tråd med prinsippene i Science Based Targets av hva som skal til for å lykkes, har vi funnet ut at BI må kutte 50 prosent av skolens klimagassutslipp innen 2030 sammenliknet med 2017. Dette vil medføre store endringer i våre aktiviteter og vaner.

Her er noen av de viktigste tiltakene:

  • BI reduserte budsjettet for tjenestereiser med 28 % i 2022 sammenlignet med 2019. Dette videreføres i 2023.
  • Fra 2023 skal alle arrangementer på BI være sertifisert som grønne konferanser.
  • BI vil redusere bruken av plast- og engangsartikler, med mål om 65 % materialgjenvinning innen utløpet av 2024.
  • BI vil øke levetiden på møbler og inventar, samt gjenbruke materialer der det lar seg gjøre.
  • Ansatte og studenter blir oppfordret til å bruke kollektivtransport, sykkel eller andre klimanøytrale fremkomstmidler til og fra campus.
  • BI vil øke forbruk av fornybar energi på våre campuser.

Miljøfyrtårn

Miljøfyrtårn er en sertifisering som hjelper private og offentlige virksomheter til å bli mer miljøvennlig samtidig som lønnsomheten øker. Alle BIs campuser er miljøsertifisert i henhold til Miljøfyrtårns kriterier siden 2007, og grønne konferanser siden 2019. Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid for å forbedre BIs miljøprestasjon innen følgende temaer: Arbeidsmiljø, avfall og ombruk, energiforbruk, innkjøp, transport og events.

Miljøfyrtårn er Norges vanligste miljøsertifikat for virksomheter som ønsker å dokumentere sine miljøtiltak og å vise virksomhetens samfunnsansvar. Alle studenter og ansatte på BI er pålagt å følge prosedyrene som er en del av Miljøfyrtårn, f.eks. avfallshåndtering og transportpolicy.

BI ønsker gjerne innspill fra studenter, medarbeidere, leverandører, publikum eller andre interessenter på hvordan vi kan forbedre vårt miljøarbeid i driften. Dersom du har innspill, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med Miljøfyrtårnansvarlig Greta Koch: greta.koch@bi.no

Les mer om Miljøfyrtårnarbeidet nedenfor

Avfall og ombruk

Alle våre campus har en avfalls- og ombruksinstruks, som beskriver hvordan andelen ombruk skal økes og hvordan avfallet skal håndteres:

Energibruk

BI har gjennom mange år fokusert på energieffektivisering ved å bytte til LED og bevegelsesfølere. På campus Oslo har dette ført til en årlig besparelse lik en million kWh. 

BI har som mål å øke andel fornybar energi på sine campuser. Dette har man oppnådd ved at de to nyeste campusene, Trondheim (2018) og Stavanger (2019), dekker store deler av sitt energibehov ved fornybar energi fra solcellepaneler og sjøpumpe. I Bergen kommer kjøling fra sjøpumpe, mens i Oslo er varme og kjøling basert på jordvarme fra Nydalen Energisentral. I Oslo er det konkrete planer om å etablere solcellepaneler på taket. 

Campus Oslo

Som en følge av BIs miljøsatsing har BI fra og med 2006 innført flere ENØK-tiltak hvert år i BI-bygget. Dette har også effekt for leietakerarealene i A og D blokken og skal i tillegg til å gi en god miljøprofil og lavere felleskostnader.

BI-bygget i Nydalen er tilpasset energivennlig oppvarming og kjøling gjennom vår tilknytning til Nydalen Energisentral AS, som er et jordvarmebasert energisystem som både varmer og kjøler bygget. Fornybarandelen utgjør 47% i 2021. BI-bygget har også ivaretatt hensyn til energibesparende løsninger.

Det vil imidlertid fortsatt være mulig å redusere energiforbruket i bygget gjennom aktiv styring av energibruken. Facility har siden 2008 tatt i bruk et energioppfølgingsprogram som bistår avdelingen i dette arbeidet. Det arbeides parallelt med å se på konkrete tiltak for å spare energi:

  • Alle som har egne kontorer eller som sitter på steder der lyset kan slås av manuelt blir oppfordret til å slå av lyset når plassen forlates.
  • Egne brytere er plassert i hvit grensestav ved vinduet i alle kontorer.
  • Det oppfordres likeledes til å slå av pc-er ved endt arbeidstid.

Leietakere kan melde inn endringer i lystider, f.eks. i forbindelse med ferieavvikling. Ønskes lys utover den oppsatte tiden, benyttes overtidsbrytere via overtidspanel (plassert ved heis og i fellesområde). Disse gir lys i din sone to og to timer ad gangen.

Driftstiden på ventilasjonsanleggene vil i feriene bli satt ned, men dog uten at dette skal gå på bekostning av inneklimaet i bygget.

Ansvarlig for ENØK i Eiendom er Stian W. L. Jakobsen: stian.w.jakobsen@bi.no

Campus Bergen

Campus Bergen ble ferdigstilt i 2011.  Fornybarandelen utgjør 51%, og dette oppnås ved at kjøling produseres av sjøpumpe, mens varme leveres fra fjernvarmeleverandør med høy andel fornybar energi. Automatiserte målesystemer sørger for kontinuerlig overvåkning og tilpasning, og det jobbes kontinuerlig med energieffektiviserende tiltak.

Campus Trondheim

Campus Trondheim stod ferdig i 2018, og får dekket store deler av sitt energiforbruk fra fornybar energi. Det er etablerte solcellepaneler på taket, og dette bidrar til å dekke deler av byggets strømforbruk. Varme og kjøling kommer fra sjøpumpe, og det produseres ca. fire ganger mer energi enn innsatsfaktoren. Fornybarandelen utgjør 90% i 2021. Bygget, ventilasjon, belysning og heiser er energieffektive, og automatiserte målesystemer sørger for kontinuerlig overvåkning og tilpasning.

Campus Stavanger

Campus Stavanger ble ferdigstilt i 2019, og får dekket store deler av sitt energiforbruk fra fornybar energi. Det er bygget ca. 500 m2 solcellepaneler på taket, og dette bidrar til å dekke deler av byggets strømforbruk. Varme og kjøling kommer fra sjøpumpe. Fornybarandelen utgjør 86% i 2021. Bygget, ventilasjon, belysning og heiser er energieffektive, og automatiserte målesystemer sørger for kontinuerlig overvåkning og tilpasning.

Grønn mobilitet

Grønn mobilitet innebærer å prioritere mobilitetsløsninger med lavest klimagassutslipp. Alle campusene har god tilgang til kollektiv transport, sykkelparkering og garderobeløsninger. Alle campusene har el-bil ladere tilgjengelig i parkeringshus.

Grønne innkjøp

BI er opptatt av å ta bevisste valg ved kjøp av varer og tjenester, herunder fokus på miljø og sosiale forhold. Det er viktig å sørge for at BIs innkjøpere tenker sirkulært og er oppmerksom på forhold i leverandørenes verdikjeder ved kjøp.

BIs innkjøpspolicy presiserer at det skal gjennomføres en behovsvurdering før anskaffelse skjer, for å hindre unødvendige innkjøp. BI har i mange år lagt vekt på miljø og miljøvennlige løsninger hos våre leverandører. Resultatet av dette er at mange leverandører allerede er miljøsertifisert ved avtaleinngåelse, eller forplikter seg til å bli det i løpet av kontraktsperioden. Som et resultat av dette arbeidet har antall miljøsertifiserte leverandører økt hvert år.

Grønne konferanser

BI er sertifisert for grønne konferanser. Oslo fra 2018, og Stavanger, Bergen og Trondheim fra 2019. Grønne konferanser innebærer å imøtekomme krav til grønn meny, legge til rette for avfallssortering i ulike fraksjoner, ingen bruk av ballonger eller give-aways samt informere konferansedeltakere om tilgang på offentlig transport i forbindelse med konferanser.

Målet er at alle konferanser som gjennomføres på alle campuser skal være grønne. Dette vil føre til at ca. 300 konferanser årlig fordelt på BIs fire campuser vil være sertifisert som grønne konferanser. Gjennom pandemien ble mange konferanser gjennomført digitalt, men likevel ble 65 av 227 konferanser i henhold til kriteriene for grønne konferanser i 2021. 2022 er første året med tilnærmet normal drift siden 2019. Det jobbes med å øke andel grønne konferanser fremover.

Klima- og miljørapportering til Miljøfyrtårn

Klimaregnskap

BI utarbeider årlige klimaregnskap for de fire campusene for å kartlegge egne klimagassutslipp og måle våre fremskritt. Arbeidet med bærekraft i egen organisasjon ble sterkt preget av pandemien i både 2020 og 2021, med utstrakt bruk av hjemmekontor, digitale møter og undervisning, delvis stengte campuser og nesten ingen reisevirksomhet. Digitaliseringsrevolusjonen som kom som et resultat av pandemien forventes å endre våre reise- og pendlevaner i årene fremover.

BIs fire største utslippskilder er fra energi, mat og drikke, pendling og reiser (84 % i 2021).

Vi er stolte av at langsiktig arbeid med miljøtiltak på BI gir resultater. Nedgangen i CO2-utslipp fra 2017 til 2021 er på hele 66 %.