-
Executive - videreutdanning

Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi

Sirkulærøkonomi handler om å gjenbruke ressursene våre. Kunnskap om hvordan dette kan gjøres er avgjørende. Deltakelse på kursene er finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Dette lærer du:

  • Overgang fra lineær til sirkulær økonomi og hva som er betingelsene for at ressurser blir i økonomien lengst mulig.
  • Sirkulærøkonomien inn i et bærekraftsperspektiv hvor krav fra finans, kunder og myndigheter vektlegges.
  • Rammebetingelser som fremmer sirkulærøkonomi og hvordan regulering både kan fremme og hindre overgang fra lineær til sirkulær økonomi.
  • Sirkulære utfordringer og muligheter innenfor plast, bygg, metaller, trevirke m.v.
  • Sirkulære forretningsmodeller og verdien av verdikjede- og økosystemtankegang i den sirkulære økonomien, med konkrete eksempler fra NG Group.
  • Europeiske og nasjonale reguleringer herunder EU taksonomien med vekt på sirkulær økonomi, avfallsforebygging og gjenvinning.
  • Kunnskap og ferdigheter i å utvikle en ny sirkulær forretningsmodell og et selvvalgt innovasjonsprosjekt.


I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, bør avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Verdikjedetankegangen er derfor helt sentral for forståelsen av sirkulærøkonomien. 

Kursettilbudet er utviklet i samarbeid mellom BI, NG Group og Skanska.

Kurset består av tre moduler som til sammen utgjør kurset Avfall som ressurs - nøkkelen til sirkulærøkonomi. Lenger ned finner du mer detaljert informasjon om hver av de tre modulene som inngår i kurset.

Vil du lære mer om sirkulæreøkonomi?

Hvem er kurset for?

Kurstilbudet er relevant for en rekke ulike virksomheter, og diskuterer mange eksempler og case, spesielt fra våre samarbeidspartnere i BAE (Bygg, Anlegg og Eiendom) næringen. 

Formålet er å gi medarbeidere som jobber med problemstillinger knyttet til avfall, gjenvinning og resirkulering en grunnleggende forståelse av sirkulærøkonomi og hvordan du gjennom ditt daglige arbeid kan bidra til utvikling av nye sirkulære løsninger.

Kurset er rettet mot medarbeidere i og de som jobber inn mot avfall- og gjenvinningsbransjen, som f.eks. bygg og anlegg. Det vil være nyttig for selgere, innkjøpere, produksjonsmedarbeidere, prosjektledere og mellomledere.

"Selv om jeg har vært i bransjen i mange år har jeg lært mye nytt på disse kursene. Jeg anbefaler kursene for alle som er nysgjerrige på spennende tema innen sirkulære forretningsmodeller eller trenger kompetansepåfyll innen sirkulærøkonomi. "

Bjørn Grobstok Folge

Senior KAM/Sales Manager, Norsk Gjenvinning

"For meg, med realfaglig utdanning, har det vært veldig nyttig å lære å lage en forretningsplan og bli kjent med designdrevet innovasjon. Jeg tenker disse kursene er relevante for oss som er nysgjerrig på sirkulærøkonomi og føler på et kompetansegap på dette området. "

Magnus Pedersen

Gjenvinningssjef, Vesar

Praktisk informasjon og gjennomføring

Kurset består av tre moduler som samlet utgjør kurset Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi. Det gjennomføres 100% digitalt og hver modul går over tre uker, med ukentlige 3-timers samlinger på oppsatte tider. I tillegg består undervisningen av andre digitale læringselementer og aktiviteter.

På nettsamlingene vil vi bl.a. legge til rette for erfaringsutveksling i grupper. Det er viktig at du prioriterer å sette av tid til disse digitale samlingene. Det gir stor læringsverdi for deg og resten av gruppen din. Det gjøres ikke opptak av nettsamlingene.

Eksamen består av en hjemmeeksamen som knyttes opp til et praktisk prosjekt.

Hele kurset gir 7,5 studiepoeng dersom du fullfører med eksamen. Dersom du har planer om å ta eksamen, må du søke på hele kurset fra starten.

Det er mulig å delta på modul 1 og 2 enkeltvis. For å kunne delta på den siste modulen, Innovasjon mot sirkulære forretningsmodeller, må du ha gjennomført de to første modulene, så da må du melde deg på hele kurset.

Påmelding

Du kan søke frem til kursstart hvis det er ledige plasser. Det er maks 75 plasser per kurs. Vi praktiserer løpende opptak, så merk deg at det er først til mølla!

Dersom du kun skal søke på modul 1 og 2 enkeltvis, bruker du skjema som du finner under beskrivelsen av hver av modulene i nedtrekksmenyene nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at påmeldingsinformasjon vil bli delt med samarbeidspartnerne NG Group og Skanska.


Finansiering

Studieavgiften dekkes av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse gjennom bransjeprogrammet for avfall- og gjenvinning. Deltakere betaler derfor ingen studieavgift. 

Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi

Sirkulære forretningsmodeller

Denne modulen gir deg kunnskap om hvordan og hva som er betingelsene for at ressurser blir i økonomien lengst mulig. 

Tematikk:

  • Overgang fra lineær til sirkulær økonomi inkludert sentrale begreper
  • Sirkulære utfordringer og muligheter innenfor plast, bygg, metaller, trevirke m.v. (eksempler fra bl.a. Skanska)
  • Sirkulære forretningsmodeller, med konkrete eksempler fra bl.a. NG Group
  • Verdien av verdikjede- og økosystemtankegang i den sirkulære økonomien, med konkrete eksempler fra NG Group

Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi. Mer informasjon og påmelding her.

Rammebetingelser for sirkulære forretningsmodeller

Modulen gir deg kunnskap om hvilke rammebetingelser som fremmer sirkulærøkonomi og hvordan regulering både kan fremme og hindre overgang fra lineær til sirkulær økonomi. 

Tematikk: 

  • Sirkulærøkonomien inn i et bærekraftsperspektiv hvor krav fra finans, kunder og myndigheter vektlegges
  • Europeiske og nasjonale reguleringer herunder EU taksonomien med vekt på sirkulær økonomi, avfallsforebygging og gjenvinning
  • Muliggjørende teknologier med konkrete eksempler

Modulen kan også gjennomføres enkeltvis, uavhengig av kurset Avfall som ressurs – nøkkelen til sirkulærøkonomi. Mer informasjon og påmelding her.

Innovasjon mot sirkulære forretningsmodeller

Denne modulen gir deg kunnskap og ferdigheter i å utvikle en ny sirkulære forretningsmodell. Dette gjøres i grupper i et selvvalgt innovasjonsprosjekt. I konseptutviklingen design tenking som metode og i beskrivelse av forretningsmodellen brukes sirkulært forretningsmodell kanvas. 

Tematikk:

  • Sirkulær forretningsmodell innovasjon - hvordan skape nye sirkulære forretsningsmodeller
  • Kreative utviklingsmetoder som design tenking og sirkulære forretningsmodell kanvas
  • Identifisere hvilke endringer som bør gjøres for å skape sirkulære løsninger i eksisterende forretningsmodeller
  • Hvilke nye samarbeid som må skapes i aktuelle verdikjeder for å realisere sirkulære forretningsmodeller
  • Innovasjonsprosjekt som innebærer kartlegging av en eksisterende verdikjede for overgang til sirkulære løsninger

Det er ikke mulig å melde seg på denne modulen enkeltvis. Du må ha gjennomført de to første modulene for å avslutte med denne.

Kursansvarlige

"Jeg anbefaler dette kurset til alle som ønsker faglig påfyll. Som innkjøper er det viktig å forstå prosesser knyttet til sirkulære forretningsmodeller, og jeg var derfor ikke i tvil om å ta kurset."

Tormod Løkken

Innkjøpssjef, Skanska

Kontakt oss

Har du noen spørsmål om kurstilbudet kan du få snakke med en av våre flinke veiledere på InfoHub.