-

– Karrieren tok en helt ny retning etter BI-studiene

Veien fra et restaurantkjøkken i Las Vegas til konsulentjobb i Vestland fylkeskommune er ikke så lang som man kanskje skulle tro. For Tor Martin Misund gikk veien via en master på BI.

– Jeg jobbet som kokk i Las Vegas i starten av tjueårene, og der fikk jeg innsikt i en arbeidskultur som jeg har lært mye av. Å få se hvordan et så stort hotell som Flamingo Hilton ble drevet, i et veldig stramt og hierarkisk system, var en nyttig erfaring å ha med seg.

Etter halvannet år i Vegas, reiste kokken Tor Martin tilbake til Norge, hvor han tilbragte flere år som kjøkkensjef på flere restauranter i Bergen. Med seg i kofferten fra USA hadde han selvlært ledelse som ikke var for langt fra god ledelsesteori.

– Jeg hadde ikke noe teori å henge det på, utover erfaringen om det systemet man som kokk lærer at et kjøkken skal være bygget på. Det er jo et miljø hvor man er nødt til å ha klare kommandostrukturer for at det skal gå rundt.

Veien fra kokk til konsulent
I 2002 begynte Misund som kokk i offshore, og så etterhvert behovet for faglig påfyll innen ledelse. Han fikk plass på et lederprogram med en Bachelor of Management på BI, med fordypning i HMS. Lederutdanningen ga ham teorien han trengte for å kunne styrke lederkarrieren sin. At programmet var nettbasert passet godt med arbeidsplanene på plattformen.

– Jeg arbeidet som forpleiningsleder på plattformen mens jeg tok bacheloren, og ble i den stillingen i 13 år. Men da jeg i 2020 fikk sluttpakke fra min daværende arbeidsgiver, bestemte jeg meg for å gjøre en retningsendring på karrieren min. Jeg ville begynne å jobbe med fornybar energi.

Dreiningen var motivert av ønsket om å jobbe med noe annet enn matlaging, og av et behov for å bidra til noe som var viktig for verden. – Jeg hadde vel et slags behov for å balansere mitt personlige klimaregnskap. Da jeg gikk ut av olje og gass hadde jeg lyst til å jobbe med fornybare energikilder, forteller han.

Snudde karriereveien på BI
Hos BI fant Misund masterprogrammet Executive Master of Management in Energy, som gjorde det mulig for ham å fortsette å jobbe innen energi, men dreie det over til den fornybare varianten.

– Når jeg bestemte meg for å gå for en master, var BI et enkelt valg. Jeg hadde god erfaring med skolen fra jeg tok bachelor.

Det unike masterprogrammet går over 18 måneder, og er lagt opp i moduler, slik at kandidatene skal kunne jobbe fulltid ved siden av studiene. Executive Master of Management in Energy har et globalt fokus, og et av målene er å gi fremtidige ledere verktøy til å kunne håndtere en energiindustri i rivende utvikling. Programmet tiltrekker seg både fagfolk som allerede er kjent med, og arbeider i, bransjen, samt de som ønsker å jobbe innen energisektoren.

Tor Martin har brukt den nye kunnskapen fra masteren i praksis fra dag én, i stillingen som Renewable Energy Consultant i Vestland fylkeskommune.

– Jeg bygger videre på kunnskapen fra BI-masteren i den rollen jeg har nå, som rådgiver innen fornybar energi. Jeg er prosjektleder for en ny, regional 12-årsplan i fornybar energi for Vestland fylke. Vi skal vise potensialet for de forskjellige fornybare energikildene og vise hvordan samspillet av fornybar energier vil være i kraftfordelingen. Dette skal danne grunnlag for en plan for hvordan vi skal fremme vekst i disse energikildene i Vestland, forteller han.

Endringshastigheten er høyere enn noen gang, og det å kunne være sterk på endringsledelse tror Tor Martin blir avgjørende.

– Å være en god leder i en verden som er så disruptiv som den er i dag, krever gode verktøy. Det føler jeg at jeg har fått på BI.

Med bærekraft på menyen
Det var likevel ikke under masteren på BI at Tor Martin Misund ble introdusert for å tenke bærekraft for første gang. Det frøet ble sådd allerede på kokkelinja da han var 16 år.

– Reisen startet egentlig da jeg tok kokkeutdanningen min og var lærling i Ålesund. Gode kokker tenker sirkulærøkonomi og bærekraft hele veien. Det å ha respekt for råvarene, bruke dem fullt ut, og minimere svinn, er noe som står veldig sterkt i kokkeverdenen. Det ligger i ryggmargen å kunne se muligheter for smarte måter å utnytte en råvare på, sier han og fortsetter: – Det samme kan anvendes i sirkulærøkonomi og fornybar energi: Det gjelder å forvalte naturlige fornybare råvarer på en bærekraftig måte.

En fordel å kunne teste teorier i praksis
Den tidligere kokken mener at BI er for alle som ønsker å lære mer om ledelse, og som ønsker å strekke karrieren sin – enten oppover eller i en helt ny retning. Han tror det er en fordel å ha med seg noen års erfaring, fra både livet og arbeidslivet. Tor Martin var selv 35 år og i full jobb da han tok fatt på sin bachelor, og 45 år da han begynte på masterprogrammet.

– Du må være motivert, for det er arbeidskrevende. Å stå i en fulltidsjobb under et masterløp er til tider tungt, for du må sjonglere mellom to krevende oppgaver. Men det å kunne teste ut teorier du jobber med på masteren i dagliglivet på jobben, ser jeg på som en kjempefordel, avslutter han.