– Finans var det beste valget for meg
Karoline Palmer kjedet seg på ingeniørstudiet og måtte innrømme at hun hadde valgt feil. Da hun startet på nytt med finans på BI, føltes det som å komme hjem.
Tekst og foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
«Kvinner i finans» er en artikkelserie fra BI der dyktige fagpersoner deler sin erfaring og sin lidenskap for finansfaget. Dette er første artikkel i serien.
Karoline Palmer er en som både BI og finansnæringen gjerne vil se flere av: En dyktig kvinne som satser på finansfaget. Hun har nettopp startet arbeidet på sin doktorgrad i finans på BI, der hun skal forske på investorers holdning til bedrifter som setter seg høye klimamål.
– Finans er et fascinerende og meningsfylt fag som passer for alle, mener Karoline.
– Du kan bare glemme klisjeene fra tv og film om glatte finansmenn i dress. Virkeligheten er mye mer nyansert og interessant. Finans er først og fremst et analytisk fag der du hjelper bedrifter å ta kloke valg, slik at de kan skape overskudd og arbeidsplasser.
Likevel er det fremdeles for få kvinner i bransjen, og nå går den norske finansnæringen sammen for å ta tak: «Kvinner i Finans Charter» er et initiativ der bedriftene som blir med, forplikter seg til konkrete mål for å øke andelen kvinner blant kollegene.
Klikk her for å lese mer om «Kvinner i Finans Charter»
Karoline er svært glad for at hun valgte finansfaget. Men veien hit var ikke bare lett.
– Det begynte med at jeg var usikker på hvilket studie jeg skulle velge, og hva som passet for meg. Jeg har jo lesevansker og leser saktere enn de fleste. Til slutt landet jeg på ingeniørstudiet i marinteknikk. Og der tok det flere semestre før jeg greide å innrømme for meg selv at det var feil valg. Til slutt innså jeg du faktisk ikke trenger å ikke fullføre noe bare fordi det virket spennende da du var 18 år. Dermed begynte jeg å lete etter noe riktigere for meg.
– Hva gjorde at du valgte finans?
– Jeg liker tall, og ville gjerne ha noe som er litt matematisk utfordrende. Etter å ha finstudert fagplaner, sto det mellom informatikk og finans. På BI kunne jeg starte med én gang – og dermed kom jeg hit. Og da vi hadde kommet i gang med finansfagene, føltes det som å ha kommet hjem. Dette var det beste valget for meg!
– Hvorfor?
– Fordi jeg merket at dette faget ga meg lyst til å finne ut mer. Jeg har jo alltid sett på meg selv som nysgjerrig, en som liker å finne ut av nye ting. Og nå var jeg der igjen! Nå var jeg så motivert at jeg leste meg opp før forelesninger og stilte spørsmål underveis. Det var lenge siden sist.
– For de som ikke kjenner finans: Forklar hva som gjør at du synes det er interessant!
– Det er flere ting, men la meg nevne ett eksempel: Det er jo mange som kommer opp med kule idéer til spennende prosjekter. Men for å finne ut om de faktisk er mulige å gjennomføre, trenger du noen som kan finans. Vi kan analysere mulighetene og se om dette faktisk kan bli lønnsomt, og om det er klokt å investere i det. Broren min er ingeniør, og han er ikke alltid like begeistret for oss økonomer. «Økonomer er folka som knuser ingeniørenes drømmer», pleier han å si.
– Og hva sier du da?
– Jeg sier at det er viktig å sette sammen teamet riktig! Hvis du bare har drømmere og idémakere, vil du gå på en smell. Men hvis du også har med noen som kan finans og analyserer alternativene, kan dere ta valg som går i pluss. Å jobbe med finans handler om mye mer enn aksjemegling. Det handler om å forstå hvordan verden fungerer.
– Hvilket fagtema er du mest interessert i akkurat nå?
– Klimafinans! Jeg ble ferdig med masteren i 2020, og arbeider nå med et doktorgradsprosjekt der jeg vil finne ut i hvilken grad investorer verdsetter det bedriftene gjør for å ta klimahensyn. Vi snakker stadig mer om ikke-finansielle verdier i dette faget, for eksempel om å investere penger i gode prosjekter som prioriterer grønne verdier. Og så skal vi jo ikke bare redde verden fra klimakrisa. Vi skal også sikre at vi har noe leve av underveis.
I serien «Kvinner i finans» vil BI fronte et spennende fag og en viktig næring i norsk samfunnsliv. Neste kvinne ut: Nicoleta Ionita i SEB.
Business developers can work in:
- Banks
- Insurance companies
- Technology companies
- Commodity trading companies
- Software and IT companies
You can work as:
- User support
- Digital business developer
- Digital marketer
- Digital service developer
- Founder
- ICT manager
- Marketing consultant
- Product manager
- Digital transformation consultant