Ledere kan forebygge juks ved å belønne dem som yter etisk friksjon.
Avsløringene av juks i hoppsporten gir innsyn i hva det er som bidrar til å skape og vedlikeholde etiske overtramp i organisasjoner. Det handler gjerne om normalisering av urett. Handlemåter som opprinnelig er egnet til å skape moralsk ubehag og tvil, er blitt den nye normalen. Tidligere hoppstjerne Johan Remen Eriksen uttaler at «Normen i sporten har vært at hvis du ikke blir tatt, så har du ikke jukset». Det er også typisk at ansvaret for overtramp legges utenfor en selv. En annen tidligere topphopper Daniel-André Tande uttaler at ansvaret ligger i et komplisert regelverk, inkonsekvente kontroller, og hos hoppsportens styrende organ, Det internasjonale skiforbundet (NRK 12. mars).
Hva kan vi lære av det dramatiske forløpet som hoppsporten har gjennomgått nå? Mønsteret som avtegner seg, kan oppstå i helt andre kontekster. Ved å sette ord på ulike stadier underveis, kan vi lære oss å gjenkjenne fellestrekk og ta initiativ for å unngå utglidning. I moralpsykologien skiller vi mellom tre stadier:
- Moralsk dissonans: Aktørene er fristet eller beordret til å gjøre noe som går imot deres egen moralske overbevisning. Det er en opplevelse som kan gjøre at aktørene snur ryggen til dette alternativet. Det er uaktuelt å handle imot sin egen moral. En annen mulighet er at de gjør forsøk på å stilne det moralske ubehaget. Det skjer gjennom:
- Moralsk nøytralisering: Her lager aktørene bortforklaringer og unnskyldninger for seg selv, slik at terskelen for å gå videre, senkes. Dette er ikke vårt ansvar. Alle andre driver med det. Ingen tar skade av om vi gjør dette. Vi skylder våre støttespillere å gjøre alt vi kan for å vinne. Kontrollørene er urimelige. Slike nøytraliseringer kan skape grunnlag for:
- Normalisering av urett: Nå er alle rester av moralsk dissonans borte. Det som opprinnelig fremsto som et umoralsk grep, er blitt den nye normalen som vi har lært oss å leve med.
Denne tredelte modellen kan brukes til å forstå fenomener som korrupsjon, doping, voldsutøvelse og forskerjuks. Jeg har selv brukt den i en studie av forløpet til finanskrisen på Island. Sammen med den islandske filosofen Salvör Nordal undersøkte jeg utsagn fra sentrale aktører i finansindustrien i landet i årene før kollapsen. Vi fant at de rapporterte om moralsk dissonans i tilknytning til egen høyrisiko-praksis overfor sine kunder, men at denne gradvis avtok etter hvert som flere i bransjen brukte de samme metodene. Dette la grunnlag for en normalisering av tvilsom finanspraksis i landet.