Godt lederskap handler om å mobilisere til læring før det er krise.
Enhver som beveger seg i Oslo sentrum kan se at beredskapen for hindre noen i å etterape det Breivik gjorde der 22. juli 2011 er meget god. Det er ikke lengre mulig å kjøre en varebil med sprengstoff tett inntil en offentlig bygning og forlate den der. Stengsler av ulike slag vil effektivt stoppe slike forsøk.
Kan vi dermed si at sikkerheten er på topp i hovedstaden? Det kan vi neppe, siden et mulig neste forsøk på terroranslag trolig vil gå ut på noe helt annet. Selvsagt er det andre sikkerhetstiltak på plass også, men det ser ut til at beredskapen er sterkt farget av en bestemt fortidig hendelse. Alle kan se at vi har lært av den smellen, men har vi reflektert nok over hvor og hvordan det kan smelle neste gang?
Sikkerhetsrådgiver Kristian Gould i Equinor har vært gjest i podkasten Ytringsklima (14. januar 2025) og snakket med meg om betydningen av å oppdage svakheter i det som er normal praksis på arbeidsplassen. Det er uheldig om det må skje en krise før vi kan lære. Når ting går galt, har vi en tendens til å tenke at noen må ha vært uoppmerksomme og gjort en tabbe, og dermed satt i gang en årsakskjede som har fått et alvorlig, skadelig utfall. I virkeligheten kan det være at alle de involverte har gjort mer eller mindre det de pleier å gjøre i en normal arbeidsøkt. Likevel har det gått galt.
Gould er opptatt av at grunnlaget for læring ofte er dårlig rett etter en krise. Da vil alle være opptatt av å beskytte seg selv og skjule egne spor. Vi er i bedre læringsmodus når alt foreløpig har gått fint og folk har lave skuldre, men da kan vi mangle motivasjonen for å rette blikket mot mulige forbedringspunkter.