Det er en hovedoppgave for Norge å forbedre næringslivets konkurransekraft. Rammene for arbeidsmarkedet må inngå i dette arbeidet.
I en tid preget av krig i Europa, geopolitisk uro, klimaendringer og trussel om handelskrig kan spørsmålet om arbeidsrettslig konkurransekraft virke ubetydelig. Men det er det ikke. Jo mer utfordrende situasjonen er, desto viktigere er det å optimalisere der det er mulig.
Europas svar er deregulering på bred front for å sikre konkurransekraft i forhold til USA og Kina. Norge vil ikke være upåvirket av en slik utvikling, og det stemningsskiftet som nå skjer i norsk politikk, er en direkte konsekvens av dette.
Det er en bred erkjennelse av at Norge må tilpasse seg og sørge for at vilkårene for norske bedrifter forbedres vesentlig og for at offentlig sektor effektiviseres.
Arbeidsmarkedets betingelser er en vesentlig faktor i denne sammenheng.
Mulighetene for å si opp eller permittere ansatte ved arbeidsmangel er meget gode i Norge, men arbeidsgivers muligheter til løpende tilpasninger er for dårlige. Det reduserer landets konkurransekraft.
Arbeidsmarkedet i Norge er gjennomregulert av lov og tariffavtaler. De fundamentale mekanismene som styrer dette markedet har vært stabile i omtrent hundre år. De bygger på arbeidsgivers styringsrett, samarbeid og arbeidstagervern. Disse tre rettslige instrumentene er fleksible og har utviklet seg i takt med tidene, og har tjent Norge godt.
Suksessen kan tilskrives sterke organisasjoner på begge sider, et nært og tillitsfullt samarbeid mellom sjef og ansatt på den enkelte arbeidsplass, og et storting som har støttet opp under de løsninger partene har funnet frem til.