-
Tidligere fotballspiller og trener Ole Gunnar Solskjær snakker om talent management under Oslo Business Forum
Ledelse

Solskjærs filosofi

Øyvind Kvalnes

Det er et lederansvar å få folk til å kjenne seg viktige på jobb.

Det niende Oslo Business Forum samlet tre tusen ledere til refleksjon om hva det vil si å utøve modig lederskap. De to dagene var et fyrverkeri av foredrag med en blanding av gullkorn og floskler om ledelse.

Anerkjente professorer som Adam Grant og Brené Brown fløy inn fra USA for å spre budskapet sitt. Ole Gunnar Solskjær reflekterte over tiden sin som trener for Manchester United, og var ikke fremmed for å overta landslaget når den jobben blir ledig. Finlands tidligere statsminister Sanna Marin snakket med stort alvor om krigens skygger over Europa og fremtiden som formes nå. Hun klarte likevel ikke dempe inntrykket av at dette var et høystemt sirkus for ledere, en samling hvor smilene, latteren og replikkene satt løst.

Etter to slike tettpakkede dager er det gjerne enkelte ytringer og bidrag som fester seg mer enn andre. Kathrine Aspaas fortalte at et bestemt budskap fra fotballtrener Solskjær skilte seg ut for henne: «De beste lederne gir deg en følelse av å være viktig.» Jeg er enig med henne i at dette er kraftfulle saker. Her treffer Solskjær en nerve. Han har neppe oppdaget den ved å lese faglitteratur om ledelse. Her har vi en klok praktiker som forsøker å sette ord på hva han har lært av andre ledere og prøver å leve opp til selv.

Solskjær fortalte om utfordringen han møtte da superstjernen Cristiano Ronaldo kom tilbake til Manchester United etter flere sesonger i andre klubber. Dette var en utøver som fikk ekstremt mye oppmerksomhet. Ingen kunne være i tvil om at Ronaldo var en viktig person ute på banen og i garderoben. Han presterte godt, men satte samtidig medspillere i skyggen. Solskjærs interessante ettertanke nå var at de andre spillerne begynte å føle at de selv ikke var så viktige lengre i dette fellesskapet. Det oppsto en ubalanse. Spillerne rundt Ronaldo sluttet å prestere på sitt aller beste

Ytringsklima og ledelse

Dette kurset setter søkelys på hvordan du kan bygge psykologisk trygghet i team og organisasjoner. Øyvind Kvalnes er foreleser og fagansvarlig for dette kurset.

Les mer

Husk på fellesskapet

De beste lederne gir deg en følelse av å være viktig. Denne setningen gir grunnlag for å stille oppfølgende spørsmål om eget og andres lederskap:

  • Er jeg selv en leder som gir folk en følelse av å være viktige?
  • I hvilke situasjoner er det jeg kan gi dem den følelsen?
  • Hva kan jeg konkret gjøre for å bli enda bedre til å få folk til å føle seg viktige?

Medarbeidere eller mellomledere kan på sin side spørre:

  • Er min egen leder en som gir meg en følelse av å være viktig?

Hvis svaret er nei eller tja, så blir spørsmålet hva den enkelte vil gjøre med det. Alternativer kan være å ta det opp med leder, eller finne seg en annen jobb.

Det er dypt motiverende å verdsettes av egen leder som en viktig person i fellesskapet på jobb. Så kan lederens innsats for å få folk til å kjenne seg viktige overdrives og slå over i noe destruktivt. Aristoteles sin lære om gyllen middelvei kan være til hjelp her. Den går ut på at gode menneskelige egenskaper ligger på middelveien mellom for mye og for lite. For eksempel ligger mot på middelveien mellom feighet og overmot. Det å være ærlig befinner seg på middelveien mellom å være løgnaktig og grenseløst utleverende.

Lederes innsats med å få folk til å kjenne seg viktige kan også plasseres mellom slike ytterpunkter. På den ene siden har vi forsømmelser av denne delen av lederskapet. Det fører til at medarbeidere opplever seg selv som marginaliserte og uviktige i fellesskapet.

På den andre siden har vi dem som skrur opp volumet og formidler budskapet om personlig viktighet med maksimal styrke. Det kan føre til at folk får en overdreven følelse av hvor viktige akkurat de er. Den enkelte medarbeider kan misforstå og tro at her er det meg, og bare meg, det kommer an på. Lederen som jobber hardt for at folk skal kjenne seg viktige, kan komme til å blåse opp egoer til groteske størrelser.

En rendyrking av Solskjærs filosofi kan gjerne orientere seg ut fra denne middelveistenkningen. Når du som leder skal få mennesker til å kjenne seg betydningsfulle på jobb, gjelder det samtidig å sikte mot å styrke fellesskapet. Noen kan bli så beruset av dine oppmuntrende ord at de feilaktig tenker at det bare er dem selv som er viktige.

Her som ellers handler godt lederskap om å balansere mellom å anerkjenne enkeltpersoner og dyrke frem et sterkt fellesskap hvor folk er gjensidig avhengige av hverandres innsats.

Teksten ble først publisert i Dagens Næringsliv: https://www.dn.no/ledelse/ledelse/oyvind-kvalnes/dn-ledelse/solskjars-filosofi/2-1-1718099

Publisert 17. oktober 2024

Du kan også se alle nyheter her .