Hvordan skal vi finne nok medarbeidere til alle de unge som vil bli ledere?
Lørdag 5. september kunne vi lese på forsiden av Dagens Næringsliv at unge i Norge styrer unna lederjobber. I selve artikkelen kommer det frem at vi står overfor en dobbelt lederkrise: Det er for få unge med lederambisjoner og det er blitt for tøft å være leder.
I artikkelen ble det henvist til en rekke konsulentundersøkelser, blant annet en fra Workmonitor som gjengis med det dramatiske «70 prosent har ikke lederambisjoner!» En undersøkelse fra Academic Work som det også henvises til, viser at for fem år siden hadde 80 prosent av de unge lederambisjoner, mens andelen i dag er sunket til 46 prosent. Det nevnes derimot ikke at kun 20 prosent av respondentene i denne undersøkelsen var i jobb og at det store flertallet var studenter. Å spørre studenter om lederambisjoner er nesten like uinteressant som å spørre 10-årige fotballspillere om hva de vil bli når de blir store. Svaret er ganske ofte Erling Braut Haaland eller Martin Ødegaard.
La oss allikevel anta at disse undersøkelsene gir et realistisk bilde av unges lederambisjoner. I så fall er det en stor fordel at dem med slike ambisjoner kun utgjør 30 eller 46 prosent og ikke 70–80 prosent. Selv med dagens oppgitte andel blir det vanskelig å finne medarbeidere nok til alle dersom dem med lederambisjoner faktisk blir ledere. I tillegg er det jo bra at jo færre som ønsker å bli ledere, desto større sannsynlighet er det for at de faktisk får realisert sine ambisjoner
I mye som skrives om ledelse, også i den aktuelle sist lørdag, vises det til hvor vanskelig det er å være leder. Spørsmålet blir da om det er bedre å ha jobb uten lederansvar. For å belyse et slikt spørsmål kommer man ikke langt med journalistikk som baserer seg på anekdoter og enkeltpersoner. Et bedre utgangspunkt er data som representerer faktiske forskjeller mellom dem som er ledere og dem som ikke er det.