En håndterbar, personlig økonomi er en forutsetning, men ikke tilstrekkelig for et godt liv.
Det synes å være tverrpolitisk enighet om at «arbeid til alle» er jobb nummer 1. Det er også bred enighet om den såkalte arbeidslinjen. Selv om det er diskusjon om hvor stor forskjellen skal være mellom det å motta trygdeytelser og ordinær arbeidsinntekt, skal det «lønne seg å jobbe».
Hvis man er frisk nok til å jobbe helt eller delvis er det to fordeler for den enkelte ved å ha jobb sammenliknet med det å ikke ha det: en økonomisk og en psykologisk. Disse fordelene blir ekstra synlige når de sammenliknes med ulempene ved å være arbeidsledig. Forskning fra det amerikanske byrået for arbeid viser at det å ha en jobb, i seg selv er fordelaktig for den enkelte, uavhengig jobbens positive og negative egenskaper.
Forskningen på fordelene ved å ha en jobb og de tilsvarende ulempene ved å være arbeidsledig er klar og tydelig. De mer spesifikke fordelene og ulempene eller forklaringene på hvorfor det er så skadelig for den enkelte å være arbeidsledig har det vært mindre kunnskap om. Forskningen på området har grovt sett bestått av to ulike forklaringsmodeller fra 80-tallet, en psykologisk og en økonomisk.
I begge forklaringsmodellene antas det at den primære årsaken til ønsket om å jobbe er den økonomiske fordelen. Ifølge den psykologiske modellen dekker arbeid i tillegg grunnleggende psykologiske behov som det å ha en struktur i hverdagen, å jobbe mot et felles formål, sosial kontakt, sosial status og styrt aktivitet. Siden det å motta lønn er hovedgrunnen ses dekning av disse behovene som positive bivirkninger ved det å ha en jobb. De psykologiske behovene anerkjennes også i den økonomiske modellen, men her antas det derimot at arbeidsledige er aktive agenter som sørger for å få dekket slike behov på en annen måte enn gjennom arbeid og at det å ha få alvorlige økonomiske bekymringer er tilstrekkelig for å ha et godt liv.