Det kommer til å ta tid, og det kommer andre steder enn der vi tror. Og vi må reorganisere for å få det til.
Her forleden snakket jeg med en leder i et stort, internasjonalt selskap. Han var ansvarlig for en intern leverandør av IT- og administrative tjenester, og hadde nettopp fått ordre fra toppledelsen om å doble tjenesteproduksjonen uten å øke antall ansatte. Det er jo ikke så enkelt, men toppledelsen mente det burde gå greit for «nå har vi AI».
Og det fikk meg til å lure på hvordan vi egentlig skal få noe produktivitet ut av AI – særlig generativ AI, også kalt store språkmodeller – i et tradisjonelt selskap?
Produktivitet og informasjonsteknologi
Produktivitet er definert som hvor mye resultat vi får av en innsats – men som regel betyr det hvor mange ansatte vi trenger for å få gjort noe. Når det gjelder fysisk produksjon, er det ikke så vanskelig å måle produktivitet: Flere produkter produsert, gitt samme innsats og kvalitet, er økt produktivitet.
Og det er jo greit nok – få inn en maskin som gjør jobben raskere, og hvis økningen i hastighet er verdt prisen på maskinen, vel, der har du konklusjonen.
Problemet oppstår når effekten av produktiviteten oppstår et annet sted, eller ikke som et direkte resultat av maskinen.
I 1998 ble jeg involvert i en diskusjon om produktivitet og datamaskiner. En forsker hadde skrevet et innlegg i Aftenposten om at PCer ikke økte produktiviteten noe særlig. Han viste til forskning der man hadde tatt tiden på hvor fort det gikk å skrive et dokument på en skrivemaskin og på et PC-tastatur, og konkluderte med at det gikk bare ca. 10% raskere å skrive på PCen, så det var liten vits i å investere i dem. Jeg skrev et motinnlegg der jeg påpekte at når jeg skrev mitt innlegg, sendte jeg det til Aftenposten som e-post, og at de kunne ta det rett inn i avisen uten å måtte skrive det om igjen. Det var en voldsom produktivitetsgevinst for Aftenposten – i hvert fall hvis de kunne få gjort noe med typografenes fagforening, som insisterte på å skrive alt om igjen.
Eksemplet er banalt, men viser to viktige ting: For det første oppstår produktivitet av informasjonsteknologi gjerne andre steder enn der teknologien er synlig. Da blir det vanskelig å se og måle effekten. For det andre, og mye viktigere: For virkelig å få effekt av ny teknologi, må man reorganisere det man driver med rundt teknologien. Det er enda vanskeligere å måle, og er en av årsakene til at nye organisasjoner, som ikke har en gammel måte å gjøre ting på, ofte drar nytte av teknologien lenge før de gamle.
Produktivitetsparadokset
I 1987 skrev den kjente økonomen Robert Solow at «Vi finner datamaskinene overalt, bortsett fra i produktivitetsstatistikken.» Han pekte på store investeringer i datamaskiner på 1970- og 1980-tallet, uten at de store kostnadsbesparelsene hadde kommet. I debatten som fulgte, ble mange årsaker foreslått, fra forsinkelser forårsaket av læring og omorganisering rundt den nye teknologien til kulturelle forklaringer («ledere ønsker å administrere mange ansatte» eller vanskeligheter med å måle kostnader og fordeler.
I løpet av 90-tallet skjøt imidlertid produktiviteten fart – banker, for eksempel, fant ut hvordan de kunne redusere antall ansatte ved å flytte kundene over fra filialer til digitale kanaler. Internett og etter hvert mobiltelefoni gjorde at mange «call centers» kunne legges ned. Innen offentlig forvaltning fikk vi digitale skattemeldinger og hjemmesider med informasjon og digitale søknadsskjema. Effektene kommer, men vi glemmer at vi har dem: I høydigitale samfunn, som Norge, lurer du noen ganger på hvor produktivitetseffekten av IT ble av, helt til du innser at du svært sjelden står i kø for noen form for informasjonsbasert transaksjon, som å kjøpe en billett eller levere et skjema.
Men: Økt produktivitet betyr ikke nødvendigvis økt lønnsomhet. En rekke studier ledet av Erik Brynjolfsson fra MIT dokumenterte at økt produktivitet nok kunne føre til endringer innen en bransje (et firma som var tidlig ute kunne utkonkurrere andre firma), men lønnsomheten konkurreres bort og havner hos forbrukeren (Brynjolfsson og Hitt 2000). Som en bekjent av meg pleide å si: I næringslivet må vi hvert år bli mer effektive, jobbe hardere og smartere, og belønningen er at neste år får vi lov til å gjøre det en gang til.
Med mindre vi endrer hvordan vi er organisert.
Dette at eksisterende selskaper sliter med nye organisasjonsformer, gjør at i mange tilfeller er det nye selskaper, organisert med teknologien som basis, som definerer nye normaler. Automattic, selskapet bak WordPress-plattformen som rundt 43 % av alle nettsteder er programmert i, har (ifølge deres egen nettside) kun 1 994 ansatte i 94 land. I Norge har vi sett det der f.eks. Skandiabanken kom inn og flerdoblet antall kunder per ansatt ved kun å være en Internettbank. Skandiabanken er nå overtatt av Norges største bank, DNB – men det er en bank som nå er kun en tredjedel av størrelsen av hva den var da Skandiabanken ble lansert, og som har krympet ved å kopiere mye av det Skandiabanken gjorde.