Når nordmenn blir spurt hva som er viktigste element for lykke kommer familie øverst på listen, på annen plass kommer helse. Langt ned på listen kommer økonomi og inntekt.
Alle ønsker å være lykkelig, og nordmenn flest er ganske- eller veldig lykkelige. Mens forbruket i Norge har vokst kraftig de siste tretti årene, og medført store negative miljø- og sosiale konsekvenser, har graden av lykke vært relativt konstant.
Det viktigste elementet i lykke for nordmenn er sosiale forhold som inkluderer familie, barn, venner og kjærlighet. På annen plass kommer fysiske forhold som å ha god helse og være frisk. Disse er alle elementer som er forenelige med bærekraft. Vi må se nærmere hva lykke innebærer for folk, hvordan vi måler lykke og hvordan vi kan oppnå lykke uten å ødelegge planeten.
Vi ønsker vekst, men den trenger ikke å måles i BNP
Det mange definisjoner på lykke og hvordan vi måler lykke. Temaet har vært diskutert siden Aristoteles tid, flere hundre år før Kristi fødsel, og det er fremdeles ikke noen enighet. Lykke måles også på mange ulike måter og derfor varierer funnene.
- Har du lyst til å lære mer om dette, se vårt kurstilbud på BI Executive-videreutdanning: BI Executive Videreutdanning
Myndigheter og politikere arbeider for en lykkelig befolkning, men det de måler er lands utvikling i brutto nasjonalprodukt, eller BNP. BNP benyttes for å måle et lands «suksess», samtidig som slik vekst ikke nødvendigvis gjør folk lykkeligere. Allerede på syttitallet hevdet samfunnsøkonomen Richard Easterlin at BNP og lykke ikke nødvendigvis var korrelerte. Dette betyr ikke at vi ikke ønsker vekst, det er bare at veksten må være mot et mål som er bærekraftig.
Bedre økonomi gir ikke automatisk mer lykke
BNP ble «oppfunnet» i 1930 årene av økonomen Simon Kuznets for å måle et lands økonomiske utvikling. Han påpekte selv at dette ikke var et godt mål-instrument for hvor godt befolkningen har det. I Amerika ser vi, etter mange år, at lykke og BNP utvikler seg i motsatt retning. BNP går opp, mens lykke går ned. Negative konsekvenser av økt inntekt, som overvekt, avhengighet, ensomhet og depresjon, er noe av grunnen til dette.
Funn spriker når det gjelder lykke. Noen mener at mer arbeid gjør folk lykkeligere, samtidig viser andre studier at mer arbeid fører til mindre tid med venner og familie, som igjen har negativ innvirkning på lykke. Ekstra fritid kan føre til både mer og mindre lykke. Det avhenger av hva man benytter tiden til. Bruker man den til å ligge på sofa alene og se på TV, blir man ikke lykkeligere.